Dömda för styckmordet på Mikael, 57 vill ha sänkta straff

Publicerad 2021-07-17

Den ene utdelade de dödande slagen, den andre genomförde styckningen av kroppen.

Båda dömdes för att utfört styckmordet i Karlskrona tillsammans men vill nu ha sina straff sänkta.

Anatolyi Petersson menar att hans psykiska tillstånd ska vägas in och Leonard Höglind åberopar att han hjälpt polisen, framgår det i podden Aftonbladet Krim.

Det uppmärksammade styckmordet i Karlskrona kommer att prövas på nytt i hovrätten.

Åklagaren Anna Johansson menar att de båda dömda har agerat så mycket tillsammans att båda bör få livstids fängelse. Även Leonard Höglind som fick 18 år i tingsrätten.

Han erkänner medhjälp till mord, att han utfört styckningen. I hans överklagande, som Aftonbladet tagit del av, framhåller han att den enda som utövat våld är kumpanen Anatoliy Petersson.

– Leonard Höglind har inte varit aktiv vid dödandet av Mikael Petersson utan varit passiv, skriver hans advokat Eric Widner.

Har blivit lurad

Höglind menar att han blivit lurad av sin partner Anatoliy Petersson, som bland annat hittat på att hans pappa Mikael var medlem i en kriminell organisation.

– Han har således vid och inför gärningen levt i villfarelsen att Mikael Petersson var en ond människa, skriver advokaten.

Höglind menar också att han hjälpt polisen i utredningen genom att han exempelvis pekade ut var kroppen var nedgrävd. Och att detta sammantaget bör leda till att hans straff på 18 år ”väsentligt sätts ner”.

”Psykutredning ej korrekt”

Anatoliy Petersson, som erkänt att han dödat sin pappa med upprepade slag med en skiftnyckel, vill få sitt livstidsstraff sänkt till ett tidsbestämt straff.

Han menar att den rättspsykiatriska utredningen, där han blev ”friskförklarad”, inte genomförts på ett korrekt sätt.

Han anser att han hade en psykisk störning vid själva gärningen som bör beaktas som en förmildrande omständighet.

Mordvapnet, en skiftnyckel.

Hans advokat Karl Hamstedt hänvisar till ett prejudikat i Högsta domstolen, ett liknande fall, där detta synsätt slagits fast.

– Med hänsyn till omständigheterna i det här fallet kan inte påståendet om en psykisk störning anses obefogad och åklagaren har inte på något sätt motbevisat påståendet, skriver advokaten i sin inlaga till hovrätten.

Därför begärs nu att Socialstyrelsens rättsliga råd, den högtsa expertinstansen, ska yttra sig om Anatoliys tillstånd.

”Fruktansvärt att höra”

De anhöriga menar att det inte finns något annat straff än livstid - för båda två.

Mikaels syster Liselott berättar att den sju dagar långa rättegången var mycket påfrestande.

– Under rättegången önskades det att vid domen skulle hänsyn tas till de båda häktades ålder, att dom hade livet framför sig efter fängelsetiden, vilket var fruktansvärt att höra, säger Liselott.

– Även Mikael hade livet framför sig, men så blev det inte.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser det uppmärksammade fallet där två unga människor som aldrig begått våldsbrott plötsligt blev styckmördare.