Pehrson vill se rättning i L om SD-samarbetet

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-11-26

Nu är det regeringens Tidöavtal och samarbete med Sverigedemokraterna som gäller för Liberalerna.

Bråken om vägvalet måste få ett slut, enligt Johan Pehrson som valts till att fortsätta leda Liberalerna.

– Det är ingen buffé att välja från.

– Vi har valt väg, vi ska nu se till att vi enar partiet, säger Pehrson.

Han, som också har hunnit bli arbetsmarknads- och integrationsminister, har nu valts formellt som partiledare. Han har fungerat som tillförordnad sedan april. Det var då hans företrädare Nyamko Sabuni hastigt avgick.

– Tack för den kämparglöd som ni visade under valrörelsen. Man kan säga att vi gjorde det, säger den nyvalde Pehrson till ombuden och liberaler runt landet efter valet av honom på Liberalernas extra landsmöte i Stockholm.

– Vi var nere för räkning, men vi kom igen, vi kom ihop, säger Pehrson och syftar på att partiet låg långt under spärren till riksdagen när han tillträdde men klarade sig med slit och gemensamma krafter.

Enligt valberedningens ordförande Lars Persson Skandevall har Pehrsons ”provanställning” sedan april varit mer än godkänd.

– Han gav oss en plats i riksdagen och regeringen. Den vandringen vill vi fortsätta med närkingen, juristen, fyrabarnsfarsan – killen vid grillen, motiverar Persson Skandevall.

”Gör demokratin stor igen”

Pehrson står på en scen med mottot ”Framåt tillsammans” bakom sig. Att ena partiet kan också vara en av hans svåraste uppgifter, det vill säga att få Liberalerna att bli sams och sluta bråka internt om vägvalet. Vägvalet är att ha valt att ingå i en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna som samarbetar med, och vars hela existens avgörs av, Sverigedemokraterna. L har tidigare utmålat SD som en huvudfiende.

– Vänner, nu ska vi fortsätta vår räddningsoperation för friheten. Jag vill att vi nu sätter gräns vänster, gräns höger och sen kör vi full fart framåt – tillsammans, säger han i talet.

Visst ska Liberalerna ha en ”aktiv diskussion” om sin politik och samarbeten. Men inriktningen ligger fast.

– Det är inte så att det är valberedningen som har bestämt detta utan det har ju medlemmarna gjort på partiråd och landsmöten och sedan har medborgarna röstat, det är ganska viktigt att man lyssnar på medborgarna, säger Pehrson efter talet.

Den borgerliga regering som väljarna ville se finns där nu och kan tillsammans med SD ta itu flera stora samhällsproblem, enligt honom. I talet tar han upp skolan, energipolitiken, integration och migration, skjutningar och organiserad brottslighet riktad mot välfärdssystemen.

Han nämner inte SD vid namn i talet, ett parti han nyligen talade om i termer av ”brun sörja”.

Han säger att liberalismens kärna är att kämpa för demokratin.

– Denna kamp för demokrati – i ett tufft politiskt och hårt polariserat klimat präglat av kulturkrig – den demokratikampen måste vi lägga kraft på igen, säger Pehrson.

– Gör det ena eller andra landet stort igen brukar vi höra. Vi säger: Gör demokratin stor igen.

På TT:s fråga om han ser Sverigedemokraterna som en motståndare i den kampen svarar han:

– Nej det tycker jag inte, de har i Tidövavtalet verkligen gått med på att vi ska stärka domstolarna, stärka grundlagar och värna public service.

Fokus på vårdfrågor

Han säger att Liberalerna ska stå upp för det han kallar samhällsbyggarna eller samhällsbärarna, ett begrepp också den förra moderate statsministern Fredrik Reinfeldt använde.

Han beklagar att stora delar av landet efter valet är ett liberalt kalhygge. De vita liberalfria fläckarna breder ut sig. För att motverka det krävs bland annat mer fokus på vårdfrågor, enligt Pehrson.

– Jag vill redan nu ge besked om att det måste inkludera en bred översyn av vår vård- och äldrepolitik. Vi måste bli bättre på att kommunicera dessa viktiga frågor, säger Pehrson.