Kärnkraftsverkschefen bortförd – Ryssland anklagas för kidnappning

Chefen för Zaporizjzjas kärnkraftverk har gripits av ryska soldater, enligt den ukrainska energimyndigheten.

Nu är han försvunnen.

”Gripandet utgör en fara för driften av Europas största kärnkraftverk”, skriver Energiatom på Telegram.

Generaldirektör Ihor Murasjov ska ha förts bort med ögonbindel efter att ha stoppats i sin bil på väg mot staden Enerhodar, enligt Energiatom.

”Han kördes i okänd riktning. För närvarande finns inga uppgifter om hans öde”, skriver myndigheten.

Murasjov bär huvudansvaret för Zaporizjzjas kärnkraftverk och pekas ut en nyckelfigur för att säkra driften.

”Vi kräver att ryssarna som vistas illegalt vid Zaporizjzjas kärnkraftverk omedelbart stoppar kärnkraftsterrorismens handlingar mot kärnkraftverkets ledning och personal, och att man omedelbart släpper generaldirektören och låter honom återvända till hans ansvar för att upprätthålla en säker drift i Zaporizjzja.

Energiatom har skickat en vädjan till FN:s atomenergiorgan IAEA för att få hjälp.

”Vidta alla möjliga åtgärder för att omedelbart befria generaldirektören från den ryska fångenskapen och för honom tillbaka för att utföra sina uppgifter”.

Nu kräver IAE ett klargörande från de ryska myndigheterna om huruvida chefen för kärnkraftverket har gripits eller inte, rapporterar Reuters.

Under ”rysk kontroll” efter skenomröstning

Zaporizjzja är en av fyra ukrainska regioner som Vladimir Putin förklarade som rysk under sitt tal på fredagen. Beskedet kommer efter en skenomröstning där invånarna uppges ”ha gjort sitt val”.

– Det är ett tydligt val. I dag signerar vi avtalen om att inkludera dessa områdena i den ryska federationen. Detta är viljan hos miljoner människor, säger den ryske presidenten.

Omvärlden har inte erkänt omröstningarna, då de tvingats fram.

Publisert:

LÄS VIDARE