SvD: SD planerade att rösta nej till Kristersson

Publicerad 2022-11-12

Sverigedemokraterna var redo att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister, enligt Svenska dagbladet.

Men efter en natt på Tidö slott förändrades allt.

– Vi har varit närmast att lämna, men det vänds här, säger en SD-uppgiftslämnare till SvD.

När de fyra partierna som Ulf Kristersson beskriver som samlingspartierna anlände till Tidö slott präglades förhandlingarna av flera låsningar, enligt ett långt reportage om regeringsbildningen som i dag publiceras i Svenska Dagbladet.

PLUS: Budgetchocken: ”Ett stålbad utan dess like”

Men en natt med whiskey och gin som skulle olja det rostiga maskineriet, enligt tidningen.

Innan de åkte till slottet var en av nyckelförhandlarna Tobias Billström, rapporterar SvD. Redan ett halvår innan valresultatet började han och Henrik Vinge prata med varandra – och sågs en gång i veckan under hela våren.

Under sommarmånaderna bjöds övriga gruppledare in i samtalen.

SD lämnade förhandlingarna i fyra dagar

Förhandlingarna stötte på patrull flera gånger. I reportaget beskrivs att en stort hinder på vägen uppkom när gruppledarna träffades efter valresultatet – och moderaternas chefsförhandlare presenterade synen på budgeten.

Han sa att SD fick lämna synpunkter på budgeten – medan SD själva ansåg att de blivit lovade att ha samma påverkan som alla andra. Enligt SvD lämnade SD:s chefsförhandlare bordet – och Åkesson ställde in alla möten. Så förblev stämningen i fyra dagar.

Det var med det i bagaget – och flera andra svårigheter – som de fyra partiernas partiledare, chefsförhandlare och budgetförhandlare anlände till Tidö slott. Enligt SvD ska SD inte riktigt sett poängen med att åka iväg – men gav med sig.

Efter första dagen stod saker och ting fortfarande still, men efter middagen började saker och ting lätta upp.

Jimmie Åkesson.

Vinge och Pehrson satt uppe med whisky

Svenska Dagbladet beskriver två informella situationer där mycket förändrades.

Den första är att två centrala förhandlare från Moderaterna och Sverigedemokraterna hade befunnit sig på ett hotellrum med en flaska gin och tonic och nått en uppgörelse när det kommer till begreppet asocialitet kopplat till migration.

Moderaternas Per Claréus hade hittat begreppet vandel i gamla utredningar, vilket Sverigedemokraten kunde gå med på.

Den andra situationen som beskrivs pågick i stället på slottet, där Johan Pehrson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch, Oscar Sjöstedt och Henrik Vinge hade hamnat i ett rum.

En efter en droppade de av – och snart var det bara Pehrson och Vinge kvar. Svenska dagbladet beskriver en blöt natt där de två politikerna pratar om hur samarbetet mellan de två partierna som står längst ifrån varandra i det kommande Tidöavtalet ska gå till.

Morgonen efter ska stämningen, enligt Svenska Dagbladet, vara en helt annan.

– Då förstod vi varför de så gärna ville åka på internat. De ville skapa en miljö där vi fick väldigt mycket, vilket gjorde att dynamiken i förhandlingen förändrades. Vi har varit närmast att lämna, men det vänds här. Vi hamnar i en sämre förhandlingsposition, för nu kan ingen lämna bordet, säger en sverigedemokrat till Svenska Dagbladet.

Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln