Över 3 000 döda på Medelhavet

Publicerad 2016-07-26

”Farligare flyktvägar i dag”

3 034 människor har hittills i år omkommit under färden över Medelhavet, enligt FN:s internationella organisation för migration, IOM.

En av orsakerna är att flyktvägarna blivit längre och farligare.

– Till Grekland har flyktingströmmen avtagit väldigt, nästan ner mot noll, säger Andreas Arvidsson, operativ chef på Svenska sjöräddningssällskapet.

Fler än 3 000 människor har omkommit hittills i år under färden över Medelhavet, av nästan 250 000 som uppges ha försökt ta sig till Europa. Det uppger FN:s internationella organisation för migration, IOM.

"Den senaste upptäckten av 39 kroppar som spolades i land vid Libyens kust denna vecka innebär att antalet dödsoffer nu är uppe i 3 034 migranter och flyktingar", skriver organisationen i ett uttalande.

Siffran är högre jämfört med förra året.

”Otryggare väg”

Andreas Arvidsson, operativ chef på Svenska sjöräddningssällskapet och ansvarig för Gula båtarna, befinner sig just nu i Grekland. Han har det senaste halvåret arbetat med att koordinera bland annat de engelska, tyska och norska sjöräddningsresurserna i Medelhavet.

– Efter det att Grekland stängt gränserna finns det inte så många vägar kvar. Den enda vägen som egentligen finns kvar är från Libyen upp mot Italien.

Att ta sig över Medelhavet från Libyen till Italien har blivit en vanligare flyktväg sedan den så kallade ”Balkan-rutten” stängts.

– I Libyen är det fortfarande ett stort flöde och där är dödligheten högre, det är en ännu otryggare väg, säger Andreas Arvidsson.

Större båtar

Oftast är det större båtar som ger sig ut från Libyen, berättar Andreas Arvidsson.

– Men om en sådan båt går ner är det väldigt många liv som går till spillo. Det innebär också en annan typ av sjöräddning.

Utöver att vägen är farligare är det också betydligt längre till hjälp.

– Blir du räddad kan det röra sig om 2-3 dygn innan du kommer i land. När vi arbetade vid Samos handlade det om 15-20 minuter, säger Andreas Arvidsson.