Ytterligare man gripen efter spårvagnsdåd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Peter Dejong/AP/TT
Nederländska antiterrorstyrkan grep 37-åringen efter en flera timmar lång polisinsats på måndagen.

Ytterligare en man har gripits efter skottdådet i Utrecht. Motivet misstänks vara terror, sedan polisen hittat ett brev i förövarens flyktbil.

Inga direkta kopplingar har däremot hittats mellan den huvudmisstänkte och de tre döda.

Ett 19-årigt kafébiträde, en 28-åring anställd vid ett järnvägsbolag och en 49-årig ungdomstränare i fotboll förlorade livet på en spårvagn vid 24 oktober-torget i västra Utrecht i måndags.

För ingen av dem har polisen ännu hittat någon koppling till den 37-åring som antas vara gärningsmannen. Ytterligare fem personer skadades, varav tre har livshotande skador.

40-åring gripen

Motivet till dådet är inte klarlagt, men ett brev som hittats i bilen som den huvudmisstänkte flydde i tyder på att det kan röra sig om ett terrorbrott.

"Ett terrormotiv övervägs på allvar. Det baseras på ett brev som hittats i flyktbilen", skriver utredarna i ett uttalande, men poängterar att andra motiv, som till exempel en familjetvist, inte helt har strukits från utredningen.

En 40-årig man greps på tisdagseftermiddagen i Utrecht av polis utrustad med förstärkningsvapen. Han misstänks för inblandning i spårvagnsskjutningen, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

Svarta rubriker

I Utrecht var tidningsrubrikerna svarta på tisdagen. "En stad i skräck" och "Utrecht i chock", lyder två av förstasidesrubrikerna.

Invånarna vittnar om hur tyst och stilla det blev i den annars så brusande universitetsstaden.

– Jag tror att alla här tänkte direkt på Christchurch (förra veckans massmord i två moskéer i Nya Zeeland) och kanske överreagerade lite, säger Renata och Ilya på väg in till stadens järnvägsstation.

Nederländsk polis förhör 37-åringen. Två andra personer som greps efter en flera timmar lång polisinsats under måndagen har också förhörts, rapporterar AFP. De har nu släppts och är enligt AP inte längre misstänkta för inblandning i brottet.

Hittad via mobil

Polisen hittade 37-åringen genom att spåra en mobil som användes för att föra över pengar från mannens internetbank till ett annat konto, uppger källor till nederländska medier. Det är dock oklart vem han försökte föra över pengar till.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte väntades till Utrecht på tisdagseftermiddagen.

Flaggor i hela landet vajar på halv stång. Gator och torg patrulleras av betydligt fler poliser än normalt och med kraftigare vapen.

– Det var något helt nytt att se när man kom in till centrum i dag, massvis med poliser med vapen. Det har vi inte sett förut. Men samtidigt så är de ganska avslappnade och lugna. Så jag antar att vi tar oss igenom det här också, säger Utrechtbon Christian på väg genom ett av stadens köpcentrum.

Anklagas för fler brott

Den huvudmisstänkte mannen har tidigare varit i kontakt med rättsväsendet, rapporterar public servicebolaget NOS. Den 1 mars släpptes han fri sedan han suttit häktad sedan i början av januari för anklagelser om en våldtäkt under 2017. Fallet ska återigen tas upp i rätten i mitten av juli.

Den 5 mars dömdes han till fyra månaders fängelse för inbrott, men straffet hade ännu inte börjat verkställas när han blev huvudmisstänkt efter måndagens skjutning, eftersom domen fortfarande kan överklagas och därför inte vunnit laga kraft. Mannen var dessutom frihetsberövad i en vecka för snatteri i anslutning till inbrottsdomen.

Publicerad:

LÄS VIDARE