”Ljög om Johan Asplund”

Publicerad 2015-03-02

Elvaåringen försvann i Sundsvall 1980

Tipsaren sade sig ha en inspelning där en man erkände att han dödade Johan Asplund i Sundsvall 1980.

Men han ljög.

– Tipslämnaren har bekräftat att han hittat på uppgifterna om erkännandet och även uppgifterna om video-/ljudfilen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det var i slutet på november förra året som de nya uppgifterna om mordet på Johan Asplund plötsligt dök upp.

En person hade hört av sig till polisen och uppgav att han i hemlighet lyckats spela in när en man erkände att han dödade Johan Asplund för 34 år sedan.

Detaljerade uppgifter

Tipsarens uppgifter var mycket detaljerade och beskriver ingående vad som hände med Johan, vem som dödade honom och var hans kropp ligger begravd.

Uppgifter, som enligt tipsaren själv, fanns inspelade på en mobilfilm.

För Johan Asplunds pappa Björn, väcktes nytt hopp om att få svar på de frågor han burit alla år.

Men han var i höstas försiktigt optimistisk.

- Jag blir förhoppningsfullt förbryllad. Det finns många uppgifter i det här som jag inte kan förstå var de skulle komma ifrån, om de inte är sanna, sa Björn Asplund då.

Nu säger han att han "haft garden uppe" sedan uppgifterna först kom.

– Men det är alltid bra när det blåses liv i det här, det är ingen nackdel.

Medgett att hittat på

Nu meddelar polisen att tipsaren ljugit. Det finns ingen film, och har aldrig funnits.

– Polisen har bearbetat och följt upp tipset. Vi har hållit förhör med de personer som bedömts kunna ha uppgifter att lämna av betydelse i ärendet. Polisen har tagit tipslämnarens mobiltelefon i beslag och låtit expertkompetens, IT-forensiker vid rikskriminalpolisen samt personal vid SKL, undersöka den. Undersökningen av mobiltelefonen visar att det inte finns någon video/ljudfil med det så kallade ”erkännandet”, skriver de i ett pressmeddelande.

De skriver också att de i februari i år har hållit förhör med tipsaren, och att han bekräftat att han hittat på uppgifterna om videofilmen.

– Tipslämnaren säger sig ha handlat i syfte att försöka skapa klarhet kring vad som hänt med Johan Asplund, skriver polisen.

Tipsaren är nu anmäld för förtal.