Sex döda i tågolycka på Stora Bältbron

Max Sommerstein/TT

Publicerad 2019-01-02

Tågolyckan på Stora Bältbron i Danmark har kostat sex passagerare livet och skadat 16 personer, som befinner sig utom livsfara.

Drottning Margrethe är djupt berörd av olyckan och framför sina kondoleanser.

"Den här morgonens förfärliga tågolycka på Stora Bältbron berör mig djupt. Mina tankar och min djupaste medkänsla går till såväl de anhöriga, och deras familjer, som de skadade", skriver drottning Margrethe på kungahusets hemsida.

Tidigt på morgonen inträffade olyckan på Stora Bältbrons lågbro i väst.

– Det handlar om en mycket allvarlig olycka, säger Arne Gram, chef vid polisen på Fyn, under en pressträff.

Ambassader och medborgare har kontaktat polisen under dagen för att få reda på de omkomnas nationalitet.

– Vi har inte en fullständig överblick av de omkomna just nu, så för tillfället kan vi inte upplysa så mycket om deras identitet, nationalitet eller ålder, säger polisinspektören Lars Bræmhøj.

Hjälpte skadade

Simon Voldsgaard Tøndering befann sig på tåget och beskriver för Politiken hur tåget plötsligt började skaka och det syntes gnistor utanför. När tåget väl stannat och räddningstjänst snabbt var på plats hjälpte han skadade av tåget och slog sönder rutan till nästa vagn för att få ut fler människor.

– Men det fanns betydligt fler därinne. Vi var tvungna att gå över de döda, som låg under allt skrot på golvet, för att hjälpa, säger Simon Voldsgaard Tøndering.

Godståget var på väg till Carlsbergs bryggeri i Fredericia och persontåget, med 134 personer ombord, till Köpenhamn. Godståget var lastat med lastbilssläp som i sin tur innehöll tomma förpackningar på väg till bryggeriet. Bilder inifrån tåget visar glaskross och skador på tågets insida.

– Vi vet fortfarande inte exakt vad som är orsaken, men vi kan konstatera att det har vält gods från en godsvagn och så har ett tåg i östgående riktning kört på det. Och det har orsakat väsentliga skador på tåget i samband med detta, säger Lars Bræmhøj.

Även Danmarks haverikommission är på plats och utreder olyckan.

– Ett tomt lastbilssläpp, som satt på en godsvagn, har vält. Den har antingen träffat tåget eller så har tåget kört in i det, säger Bo Haaning vid haverikommissionen till Danmarks Radio.

"Skakat oss alla"

Huruvida det är lastbilssläpet som har orsakat själva olyckan, eller om något annat har träffat tåget, kan han inte säga i nuläget.

– Vi har börjat samla in data, men vi är i uppstartsfasen.

Carlsberg skriver på sin webbplats att man har fått bekräftelse på att ett godståg med bolagets varor var inblandat: "Vi är djupt berörda av olyckan". Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrycker sorg över det inträffade.

"Morgonens tragiska olycka på Stora Bältbron med många omkomna och sårade har skakat oss alla", säger han i ett pressmeddelande.

Hemma i Sverige kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) den danska tågolyckan genom ett inlägg på Twitter.

"Fruktansvärd tågolycka på stora Bältbron i Danmark till följd av stormen Alfrida. Våra tankar är med de skadade och med de omkomnas familjer och närstående. Detta har jag under morgonen också framfört till min kollega statsminister Lars Løkke Rasmussen", skriver Löfven.

Bilister tar bilder

Alla skadade och oskadda passagerare kunde på eftermiddagen lämna tåget. Personer som skadats vårdas på sjukhus utan livshotande skador.

– Vi jobbar nu med att få bort tåget så fort som möjligt och flytta det till en plats där vi kan göra de sista undersökningarna. Det har stor betydelse för oss att snabbt kunna frigöra banan, men också vara helt säkra på att undersökningar som ska göras där ute är genomförda, säger polisinspektören Lars Bræmhøj vid en pressträff.

Stora Bältbron öppnades för biltrafik igen efter lunch, men köbildning strax före olycksplatsen gjorde att vägen stängde tillfälligt i västlig körriktning på eftermiddagen. En stund senare öppnades vägen igen, men polisen påpekar vikten av att trafiken flyter på.

– Låt bli att stanna och vara nyfikna över det som händer. Det är vi skyldiga trafiken, men inte minst de människor som är offer för den här förfärliga olyckan, säger Lars Bræmhøj.

Under dagen har polisen på Fyn skrivit 40 böter för att bilister använt sina mobiltelefoner för att fotografera olycksplatsen.

"Det är VERKLIGEN INTE okej. Visa respekt för de drabbade – och följ i övrigt vägtrafiklagen!!!", skriver polisen på Twitter.