Här är Aftonbladets nya krypterade tipstjänst

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Har du uppgifter som allmänheten borde känna till, men som kan innebära en personlig risk för dig om du kontaktar media?

Med Aftonbladets krypterade tipstjänst Secure Drop kan du skicka material och kommunicera anonymt med redaktionen.

– Vi vill erbjuda våra uppgiftslämnare en alternativ kontaktväg med extra hög säkerhet, säger Maria Trägårdh, ansvarig för granskande journalistik på Aftonbladet.

Secure Drop är en kanal avsedd för känsliga nyhetstips där källan inte vill röja sin identitet för mottagaren.

Du som tipsar behöver inte uppge ditt namn, och all information skickas krypterad.

Tjänsten, klassad som den säkraste på marknaden, används av flera internationella medier som New York Times, The Guardian och Washington Post. Nu finns den även hos Aftonbladet.

– Som uppgiftslämnare är du alltid garanterad källskydd, men det är också viktigt att tipsare som har konfidentiellt, eller känsligt, material kan kontakta oss helt anonymt om de vill, säger Maria Trägårdh.

Alla tips skickas krypterade

Aftonbladets Secure Drop-tjänst använder webbläsaren Tor, som skyddar din identitet, din geografiska position och ditt material.

Det är enkelt att skicka dokument, bilder, filmer och anonyma meddelanden till redaktionen och varken du själv eller informationen du lämnar kan spåras.

– Det ska vara tryggt och smidigt att lämna ett nyhetstips. Secure Drop är säkrast på marknaden och möjliggör full anonymitet för avsändaren, säger Henrik Tilly, chef på Schibsted Enterprise Tech, som hanterar it-säkerheten hos Aftonbladet.

Ingen insyn för utomstående

Secure Drop stöds och drivs av den ideella organisationen “Freedom of the press foundation”, vars huvudsyfte är att värna den fria pressen. Systemet utvecklas och säkerhetstestas kontinuerligt.

Säkerhetssystemet är placerat i Aftonbladets egna datorhallar i Sverige.

– All information lagras krypterat och är helt och hållet under vår kontroll för att garantera att ingen utomstående kommer åt uppgifterna, säger Henrik Tilly.

Klicka här för att läsa mer och tipsa genom Secure Drop.

Så här fungerar Secure Drop

Information du skickar genom Secure Drop lagras krypterat på Aftonbladets server. Innan materialet blir läsbart för våra journalister avkrypteras det på en dator som saknar internetanslutning.

Endast ett fåtal journalister på Aftonbladet har tillgång till Secure Drop.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Skicka tips krypterat genom Secure Drop

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN