Polischef gripen misstänkt för inblandning i mord

Av: Fanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:
Före detta polischefen Jari Aarnio.
Foto: EPA/MARKKU OJALA FINLAND OUT
Före detta polischefen Jari Aarnio.

Ex-polischefen Jari Aarnio har gripits misstänkt för inblandning i ett mord.

Han ska genom försummelse orsakat att en svenskturkisk medborgare blev lönnmördad 2003.

Enligt Svenska Yle har den tidigare finske polischefen Jari Aarnio gripits, misstänkt för att genom försummelse orsakat att en person blev mördad i östra Helsingfors år 2003.

Om en polis vet om ett planerat mord och inte stoppar det kan det, enligt Yle, resultera i livstids fängelse. Fyra personer har dömts till livstid för mordet, varav en är svensk medborgare.

Motivet för mordet ska ha varit att den mördade, en svenskturkisk medborgare, hade stulit pengar från sin kompis. Kompisen skulle ha fått pengarna i samband med ett värdetransportrån på Arlanda flygplats 2002.

Smugglade 791 kilo hasch

Jari Aarnio dömdes till tio års fängelse i december 2016.

Samtidigt som han var chef på narkotikaenheten vid Helsingforspolisen smugglade han in tunnor med 791 kilo hasch i Finland.

Det som avslöjade honom var 65 000 euro – över 650 000 kronor – nedgrävda i hans blomsterrabatt.

Jari Aarnio överklagade och i mitten av juni sattes han på fri fot i väntan på hovrättens dom. Själv nekar han till brott, och var besviken när tingsrättens dom kom.

– Det handlar om att Aarnio har skött sina arbetsuppgifter, speciellt kontakten med narkotikarotelns informationskällor, sa Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi till Svenska yle när han fick sin dom.

Publicerad:

LÄS VIDARE