Grannarna anade inget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-12

Vägg i vägg greps tre personer med koppling till Jihad-Jane: "Det var alltid tyst och lugnt"

WATERFORD. Sharif Damache, en 49-årig algerier, gifte sig med amerikanskan Jamie Ramirez och flyttade in i ett smalt trevåningshus med 13 lägenheter i sydöstra Irland.

Polisen tror att paret är länken till Jihad-Jane.

I tisdags morse slog en antiterroriststyrka sönder dörren till deras bostad och grep dem.

De sju personer på Irland som misstänks för inblandning i mordkomplotten mot Lars Vilks har omhäktats i domstolen i Watford i går och i onsdags.

Hela området runt domstolen spärrades av inför förhandlingarna, som hölls bakom stängda dörrar. De misstänkta kördes in på området i bilar med tonade rutor utan att journalister eller nyfikna hade en chans att komma nära.

De misstänkta nekar

Som så ofta när misstänkta muslimer nuförtiden grips i västvärlden får inte advokaterna säga någonting och det lilla vi vet är vad polisen och åklagare vill att vi ska veta.

– Domaren har förbjudit mig att yttra mig. Men jag kan säga så mycket som att de misstänkta nekar, sa advokat Brian Chesser, som representerar samtliga sju, till Aftonbladet efter förhandlingen.

Den stränga sekretessen hindrar inte att bilden av hur polisen tror att mordplanen växte fram börjar klarna. Dataspecialister fortsatte i går att gå igenom gruppens hårddiskar och skivor. Man analyserade även datafiler de laddat ner.

Kopplingen mellan Colleen LaRose, och Sharif Damache, en algerier som blev irländsk medborgare 2008, ska ha stärkts.

Bland annat hade de en omfattande kommunikation innan LaRose – som kallar sig Jihad-Jane – reste till Irland för att rekrytera medhjälpare i september. Där tillbringade hon sedan två veckor med Damache och hans amerikanska fru Jamie Ramirez i Waterford och Cork.

Uppdraget: Logistik

Damache hjälpte Jihad-Jane att få kontakt med de andra i gruppen. Deras roll ska ha varit att hjälpa till med logistik inför det planerade attentatet, uppger tidningen The Independent.

Polisen är ännu inte säker på om de andra i gruppen verkligen kände till hela Jihad-Janes mordkomplott. Om inte kan de komma att släppas.

Sharif Damanche träffade sin amerikanska fru Jamie Ramirez på Irland. De blev kära, hon konverterade till islam och började bära huvudduk, de gifte sig.

Ramirez flyttade till Irland för flera år sedan och var tidigare gift med en irländsk man i staden Cork. Paret flyttade in i den lägenhet på High street i centrala Waterford som polisen slog till mot i tisdags.

– Det var ett fruktansvärt liv. Det var minst 20 poliser som sprang upp för trappan och slog in deras dörr, säger en granne.

På suddiga övervakningsbilder som tidningen The Irish Sun publicerade i går syns det hur poliser griper paret.

– Det var alltid tyst och lugnt i lägenheten. Men det här är ett hus där ingen känner varandra, säger grannen.

En butiksinnehavare vägg i vägg, som liksom grannen inte vill ställa upp med namn och bild, säger:

– Det har alltid funnits muslimer i de här kvarteren. Men de senaste månaderna har det börjat dyka upp människor som ser mer radikala ut. Män med långa skägg, kvinnor med slöja.

”Verkade inte radikal”

I lägenheten bodde även Daniel Orsos, en 26-årig kroat, som flyttade till Irland med sin mor och syster för fem år sedan. Shake Ahmed, en lokal muslimsk ledare, är förvånad:

– Jag lärde känna honom för ett drygt år sedan. Han hade konverterat till islam, men verkade inte radikal. Jag har väldigt svårt att tänka mig att han kan vara inblandad i detta.

Senast de träffades hade Orsos skaffat långt skägg.

– Jag sa åt honom att han inte behövde det, att det viktiga för en muslimsk man var att vara ärlig. Han sa att han skulle tänka på det.

Andra beskriver dock den unge kroaten, en arbetslös målare, som militant.

Utbildade sig till läkare

Vid ett annat tillslag i Waterford i tisdags morse greps libyern Abd al-Salam Mansur al Jahani och hans palestinska hustru Nadah Sameh. De bodde legalt i Irland och hade flyktingstatus.

Och i Ballincollig, sex kilometer väster om Cork, greps den algeriske doktorn Ghamrassan Moulay-Slimane och hans hustru Nabahat.

Mannen utbildade sig till läkare i Algeriet, men hoppade av oklara skäl av den kurs han behövde gå för att få arbeta på Irland. I stället öppnade paret, som Aftonbladet berättade i går, ett bageri.