Homeopatkonferens slutade som hallucinatoriskt kaos

Uppdaterad 2016-11-22 | Publicerad 2015-09-10

Konferensen slutade i en stor räddningsinsats – då rullade 29 homeopati-anhängare runt i gräset och stönade.

Nu ska den tyska polisen försöka hitta sanningen bakom det hallucinatoriska mysteriet.

– Frågan är om de vill prata om det, de har rätten att hålla tyst, säger polistalespersonen Lars Nicklesen.

Konferensen anordnades i Handeloh, söder om Hamburg.

Mängder av ambulanser och räddningspersonal skickades förra fredagen till en konferens i Handeloh, söder om Hamburg. Flera av deltagarna hallucinerade, fick kramper och hjärt- och andningsbesvär innan en av dem lyckades slå larm.

Räddningspersonalen som var först på plats möttes av en syn som fick dem att snabbt begära förstärkning.

På plats hade 29 homeopati-utövares kollektiva hälsotillstånd sviktat rejält – de rullade runt i gräset och vacklade omkring och stönade, uppger The Guardian.

Stor insats

Synen av hur de vuxna människorna ålade omkring på marken gjorde att insatsen växte rejält. Totalt deltog 160 poliser, brandmän och sjukvårdare. Även en helikopter kallades till platsen för att delta i vad som förvandlades till en särskild händelse, uppger The Guardian.

Alternativmedicinarna skickades för vård på flera olika sjukhus i närområdet. Vid en klinik uppger lokala medier att de tvingades spänna fast patienterna i sängarna då de utgjorde en fara för sig själva och andra.

– De var helt från vettet, säger en anonym vårdanställd enligt tyska Hamburger Abendblatt.

Men som tur var ska ingen av de 29 anhängarna av alternativ medicin ha skadats allvarligt när den fyra timmar långa räddningsoperationen var över.

– Chefsläkaren på plats sa att de alla kommer att återhämta sig utan men, säger räddningstjänstens talesperson Matthias Köhlbrandt enligt The Guardian.

Förbjuden substans

Nu utreder polisen vad som utlöst massförgiftningen och de arbetar efter en teori att deltagarna fått i sig den hallucinatoriska drogen 2C-E. Den syntetiska drogen skapades av den amerikanske kemisten Alexander Shulgin – som också kallas ”Ecstasyns gudfader” – och substansen är förbjuden sedan i fjol i Tyskland på grund av dess beroendeframkallande egenskaper bland annat, enligt The Guardian.

Kan bli rättsligt efterspel

Polisen säger att beroende på vad som hänt kan deltagarna drabbas av ett rättsligt efterspel. Men i nuläget är det oklart om det kommer att gå att bringa klarhet i om de 29 personerna förgiftats eller om det handlar om ett drogexperiment som gått fel.

– De har rätten att inte samarbeta med oss, säger polisens presstalesperson Lars Nicklesen enligt The Guardian.

Följ ämnen i artikeln