Kraftigt skalv i Nepal – över 1 900 döda

Uppdaterad 2015-04-26 | Publicerad 2015-04-25

En kraftig jordbävning har skakat Nepal.

Enligt landets myndigheter har minst 1 910 människor dött i skalvet – och siffran förväntas stiga ytterligare.

– Det var som att det blev en våg på marken och folk skrek och sprang, säger svenska Jasmine Bäck, 24, som befinner sig i huvudstaden Katmandu.

Här inträffade skalvet

Det kraftiga skalvet inträffade på lördagsmorgonen, svensk tid. Epicentret tros ha varit ungefär halvvägs mellan huvudstaden Katmandu och den näst största staden Pokhara.

Enligt nyhetsbyrån AP mätte jordbävningen 7,8 på Richterskalan.

Svenska Jenny Adhikari, som arbetar som reseledare i Nepal, befann sig på en buss i byn Melamchi när marken började skaka under dem.

– En jättestor sten föll ner bara 20 meter från bussen, säger hon.

"Allt är förstört"

När Aftonbladet når henne på telefon på lördagsmorgonen sitter hon på ett risfält och betraktar förödelsen runt omkring. Marken skakar fortfarande under henne, trots att det är en dryg halvtimme sedan skalvet.

– Det skakar så mycket att man måste anstränga sig för att kunna sitta upprätt.

Samtliga hus runt omkring har förstörts.

– Taket och väggarna har rasat ihop. Allt är förstört.

LÄS MER: ”Kan dröja generationer mellan så stora skalv”

Under samtalet kommer en illa tilltygad man och börjar prata med Jenny.

– Han är helt lerig och kläderna är söndertrasade. Han säger att de inte hittar grannens femåriga son, säger Jenny Adhikari.

Jenny Adhikari befarar att många människor omkommit till följd av skalvet.

– Det är massor med döda, det är jag helt övertygad om, säger hon.

”Rasade tegel och skyltar”

Svenska Jasmine Bäck, sjuksköterskestudent från Norrköping som sedan tre månader tillbaka är på utbyte i Nepal, befann sig i området Thamel i Katmandu när skalvet inträffade.
– Det var som att det blev en våg på marken och folk skrek och sprang. Det började rasa ner tegel och skyltar från byggnaderna. Folk tappade balansen och låg ner på marken. Det var fruktansvärt.

– Stenar ramlade ner mot min kompis Kristin och jag kommer ihåg att jag skrek åt henne att skydda huvudet. Hon hittade en dörrkarm där vi kunde stå. När det värsta var över rusade vi till hotellet vi hade bott på. Där informerade personalen om att det skulle kunna bli efterskalv och nu har vi varit här sedan dess.

Jasmine Bäck säger att folk i staden är chockade.

– Jag pratade med några nepaleser som sa att de aldrig upplevt något så här fruktansvärt och omfattande. Många är rädda för att det ska hända igen. Samtidigt är folk väldigt tacksamma för den hjälp de får och finner stöd hos varandra.
Tanken var att Jasmine och hennes kompis Kristin skulle åka hem till Sverige nu på tisdag.
– Men våra lärare jobbar för att vi ska få åka hem tidigare. Det känns väldigt otryggt när man inte vet om det kommer mer, säger hon.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Skalvet, som tros vara det värsta i landet sedan 1934, kändes ända ner till Indiens huvudstad New Dehli, cirka 80 mil från Katmandu.

Tidigt på söndagsmorgonen svensk tid uppgav Nepals inrikesministerium att dödssiffran då stigit till 1 910 personer, rapporterar AP.

Tio av dem omkom i de kraftiga laviner i Mount Everest som följde på jordbävningen.

Inrikesministeriets talesperson Laxmi Dhakal säger att minst 4 700 personer har skadats i samband med det kraftiga skalvet.

Enligt UD är 44 svenska medborgare registrerade som bofasta i Nepal. Sent på lördagskvällen hade man inga uppgifter om att några svenskar omkommit.

– Inga svenskar har rapporterats döda eller skadade. Vår ambassad i New Dehli följer händelseutvecklingen. De som är på plats och behöver hjälp uppmanas att vända sig till danska ambassaden i Katmandu. Vi har ett konsulat där, men det har stängt på grund av jordbävningen, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour.

ANNONS