Regeringen utreder att införa flygskatt

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan bli dyrare att flyga

Regeringen tillsätter en utredning om att införa skatt på flygresor.

Syftet är att minska flygets klimatpåverkan – men också att människor i större utsträckning ska välja andra transportmedel.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och att det därför är rimligt att utreda en skatt på flygresor.

100-200 kronor dyrare

Exakt hur skatten ska se ut är i nuläget oklart.

– Senast man hade ett förslag på flygskatt handlade det om 100 kronor för resor inom Europa och 200 kronor om man flyger till exempel till USA och Thailand, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Utredningen ska vara klar om ett år, sedan ska förslaget ut på remiss.

– Syftet är att försöka minska flygets klimatpåverkan. Flyget är ett transportslag som inte betalar motsvarande sina samhällskostnader. Det kan vara rimligt att de får stå för en större del av det, säger Magdalena Andersson.

Hon fortsätter:

– Samtidigt är Sverige ett stort land där flyget är centralt för tillväxt i hela landet, det är också en aspekt som man kommer ha med sig i utredningen.

M och C kritiska

Centerpartiets infrastrukturpolitiska talesperson Anders Åkesson är starkt kritiskt till införandet. Enligt honom kommer en flygskatt slå hårt mot norra Sverige där man ofta inte har några alternativ till flyget.

– Det inskränker folks frihet och rörlighet men tjänar inget till för miljön. Som helhet lär det knappast flygas mindre, säger han i en kommentar.

Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman är också kritisk.

– Vi anser att regeringen bör ta tillbaka utredningen i sin helhet. Det är ytterligare en signal om bördor på jobb och tillväxt. Det försämrar hela Sveriges konkurrenskraft i ett läge där vi behöver varenda krona i export. Det är fel åtgärd och fel tajming på åtgärden.

Publicerad: