- Vi slutar aldrig leta

Publicerad 2015-05-02

Missing people vägrar att ge upp - här ska de söka efter 14 försvunna

De vägrar att ge upp.

Nu ger sig tusentals svenskar ut i skogarna – i jakten på 14 försvunna personer.

– Vi vill visa att vi aldrig slutar leta, säger Åsa Westlund på Missing ­people.

Tusentals svenskar ger sig i morgon ut i skogen. På organisationen Missing ­peoples anhörigdag ska man söka efter 14 försvunna människor.

Det färskaste fallet som Missing people tar sig an är Robin, 22, från Gävle.

Han försvann från en fest i Skutskär och det senaste kända livstecknet var när han pratade med en vän ­natten till i söndags.

Missing people ska under morgondagens anhörigdag också söka efter 13 andra personer i landet. Då samlar de sina lokala organisationer för att både söka ­efter försvunna och arrangera ­informations- och utbildningsträffar.

”Många cold cases”

– Dagen är för att väcka uppmärksamhet kring försvunna personer. Många av de fallen vi ska kolla är cold cases, äldre fall som vi plockar upp för att väcka ­intresse igen, säger Åsa Westlund, marknadsansvarig på Missing people.

Organisationen består av drygt 400 aktiva medlemmar som arrangerar skallgångar och håller kontakt med polis och andra myndigheter. Utöver det finns drygt 35 000 personer i skallgångsregistret och drygt 456 000 personer som följer organisationen på ­Facebook.

Med anhörigdagen vill man visa att fall alltid är ­aktuella så länge anhöriga vill att organisationen ska söka.

– Så länge den anhörige är försvunnen har de ju alltid ett hopp. Tänk att gå i flera år utan att veta vad som hänt sin mamma, pappa eller sitt syskon. Det är fruktansvärt, säger Åsa Westlund.

Hoppas på tips

Även om de i morgon ­inte gör några avgörande fynd kan klädesplagg eller till­hörigheter som hittas föra fallet närmre en lösning.

– Med lite uppmärk­samhet kring de här fallen kanske folk som tidigare ­hittat något i skogen kan länka ihop det med dessa fall.

Sökningarna inleds klockan 12 med ett par undantag. Information finns på Missing ­peoples Facebook­sida.

Robin, 22

Samling: Erikshjälpen, Södra ­Skeppsbron 35, Gävle.

Försvann från en fest i lördags kväll och sågs senast vid tvåtiden natten mot i söndags. Robin, 22, är 180 centimeter lång, väger 85 kilo och har blont mellanlångt hår. Vid försvinnandet var han klädd i mörka jeans, röd tröja, keps och troligtvis röda skor.

Göran, 52

Samling: Villa Belparc, ­Slottsskogen, Göteborg.

Sedan den 11 augusti 2012 har Göran, 52, varit försvunnen. Han är 185 centimeter lång, ­väger 75 kilo och har mellanblont, halvlångt hår. Saknar en tand i överkäken bredvid framtanden. Göran brukar klä sig

i jeans och skjorta.

John-Erik, 82

Samling: Umåker travbana, ­Travbanevägen 50, Umeå.

Sågs senast av anhöriga under söndagen den 17 augusti i fjol. John-Erik, 82, har försvunnit från Teg

i centrala Umeå. Ofta gick han klädd i mjukisbyxor, träningsoverallsjacka och tofflor. Han är ungefär 1,60 lång, lite halt och smårund, enligt signalementet.

Ulla, 61

Samling: Parkeringen Tiarps kyrka, ­Falköping.

Ända sedan den 14 september 2010 har Ulla, 61, varit försvunnen sedan hon lämnat sin bostad i Tiarp. Vid 17-tiden såg sonen henne i hemmet, men när ­maken kom hem vid 18.30 var hon borta. Ulla är cirka 162 centimeter lång. När hon försvann var hon förmodligen klädd

i mörkare byxor och vita gymnastikskor.

Markus, 21

Samling: Umåker travbana, ­Travbanevägen 50, Umeå.

Försvann från Gimonäs i Umeå vid 19-tiden den 30 mars i år. ­Markus, 21, har brunt, ganska kort hår, skäggstubb och ljusblå ögon. Vid försvinnandet var han klädd i en blå tygjacka med huva, blå jeans och lågskor. Han är 184 centimeter lång och väger 74 kilo.

Agnar, 70

Samling: Svängstas idrottsplats, Marieborg, Blekinge.

Agnar, 70, har varit försvunnen sedan januari 2014 från sitt boende på Mariegården i Svängsta. Han sågs gående mot Karlshamn eftermiddagen den 15 januari, klädd i halvlång svart vinterjacka, beiga byxor och bruna stövlar.

Terttu, 65

Samling: Ö&B:s parkering, Österleden 4, Katrineholm.

Försvann från familjens hus på Äppelvägen 10 i Katrineholm den

4 december 2012. Terttu var då klädd i röd vinterjacka, mörka byxor, svarta skor och hade en brun liten handväska. I plånboken fanns ­Icakort och körkort. Kontanterna lämnade hon på bordet hemma.

Rune

Samling: Preem, Nylännes­gatan 1, Svenljunga.

Rune har varit försvunnen i uppåt ett år och har kopplingar till Svenljunga. I övrigt är detaljerna kring Runes försvinnande något oklara.

Roland, 58

Samling: Virumsvallen, ­Östra vägen, Virserum, ­Kalmar län.

Sedan den 4 januari i år har ­Roland, 58, varit försvunnen. Han är 190 centimeter lång och väger 70 kilo. Roland har tjockt mörkt hår, bruna ögon och ­hemmagjorda ­tatueringar på överarmarna.

Bengt, 52

Samling: Scoutstugan, ­Pion­gatan 1, Höganäs, Skåne.

Vid 15-tiden den 16 januari i år försvann Bengt från Höganäs. 52-åringen var vid försvinnandet klädd i en grön dunjacka med kapuschong, svarta/gråa jeans, en ­stickad brun halsduk och svarta kängor. Han är 1,60 lång, väger 60 kilo, har mörkt hår och bruna ögon.

Connie, 48

Samling: Halland, Missing ­peoples lokal, Skansgatan 5, Halmstad.

Connie försvann förra julen i närheten av området Rotorp. Han är 180 centimeter lång, ­väger cirka 85 kilo och har ljust hår.

Ingemar, 83

Samling: Sjön Långbjörken i Skinnskatteberg, ­Västmanland.

Sedan den 19 september 2012 har Ingemar, 83, varit försvunnen från Hålsbo utanför Skinnskatteberg. Hans bil hittades vid sjön Långbjörken och där fanns hinkar och utrustning som tydde på att han åkt dit för att plocka bär.

Markus, 30

Samling: Gästis i Torsåker, Gamla landsvägen, Gästrikland.

Markus, 30, från Sandviken försvann natten till den 24 juli 2014. Han är drygt 165 centimeter lång med kortklippt cendréfärgat hår och var vid försvinnandet troligen klädd i vit pikétröja, beige/brun-randiga knälånga kortbyxor och vita skor.

Zinita, 62

Samling: Skebokvarnsgården, Sparreholmsvägen 35, ­Skebokvarn, Flen.

Zinita, 62, försvann från sin bostad på Olstorpsvägen någon gång under dagen den 30 juni 2013. Hon är 1,73 lång och väger cirka

50 ­kilo. Hon var vid försvinnandet klädd i grå ylletröja och långbyxor.

Följ ämnen i artikeln