”Sverige i Nato kräver ryska svar”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-10

Om Sverige går med i Nato måste Ryssland svara.

Man säger visserligen att frågan är Sveriges ensak.

– Men vi anser fortfarande att Sveriges beslut att inte ingå i militära block som en viktig faktor för att säkra stabiliteten i norra Europa, säger ministeriets taleskvinna Maria Zakharova.

Viktor Tatarintsev

Ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato är sannolikt ännu långt borta, men den sista tiden har ändå steg tagits som ökat sannolikheten. I alla fall om man ser till de politiska partierna.

I början av september svängde Centerpartiet i frågan och sällade sig till de övriga partierna i Alliansen som sedan tidigare är positiva till ett Natomedlemskap.

Om Sverige skulle ansluta till försvarsalliansen skulle Rysslands tvingas att agera. Det menar landets utrikesministerium på torsdagen.

– Sveriges inträde i Nato skulle ha militär- och utrikespolitiska konsekvenser som skulle kräva nödvändiga reaktioner från den ryska sidan, säger ministeriets taleskvinna Maria Zakharova i ett uttalande, enligt den statsägda nyhetsbyrån Tass.

”Militära svarsåtgärder”

Rysslands ambassadör i Stockholm Viktor Tatarintsev har tidigare gett liknande besked. I juni i år menade han att ett eventuellt svensk medlemsskap visserligen ligger långt fram i tiden, men att ett sådant då kommer att få följder.

– Putin påpekade att det i så fall får följder, att Ryssland blir tvunget att ta till svarsåtgärder på det militära planet och omorientera våra styrkor och missiler. Det land som går med i Nato måste vara medvetet om vilka risker det utsätter sig för, sa han till Dagens Nyheter i juni.

”Ett självständigt val”

Maria Zakharova understryker trots uttalandena att det är upp till Sverige att ta beslut.

– Vi har uttryckligen sagt att beslut för nationellt försvar och säkerhetsstrategi är ett internt och självständigt val som tillhör varje stat. Men vi anser fortfarande att Sveriges beslut att inte ingå i militära block som en viktig faktor för att säkra stabiliteten i norra Europa.

De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna är fortfarande inte intresserade av ett medlemskap i Nato. En politisk majoritet är i nuläget alltså långt borta.

Läs också: Debatt – borde vi gå med i Nato?

Här är argumenten för och emot.

Följ ämnen
Nato

Allan Widman: JA – vi klarar oss inte på egen hand

Stig Henriksson: NEJ – låt inte Putin skrämma in oss

ANNONS