Österrike uppmanar till krismöte om flyktingfrågan

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-06

Österrikes förbundskansler Werner Faymann menar Österrike bara ser det som en tillfällig lösning att tillåta att flyktingar tar sig in i landet från Ungern.

EU bör ha ett extra krismöte för att lösa flyktingkrisen, uppmanar Faymann.

Sedan i fredags har människor på flykt rest in i Österrike från Ungern efter att Österrike har låtit dem åka över gränsen med speciella tåg. Väl i Österrike har många flyktingar satt sig på bussar och tåg för att ta sig vidare till Tyskland, som är slutdestinationen för många flyktingar.

Att öppna gränserna på det här sättet är bara en tillfällig lösning, menar Österrikes förbundskansler Werner Faymann enligt nyhetsbyrån AFP.

"Krävs en gemensam lösning"

– Den här typen av åtgärd kan inte vara en lösning. Det finns inget annat alternativ än en gemensam europeisk lösning, säger Werner Faymann till AFP.

Han betonade att Österrikes hjälp till flyktingarna var en tillfällig gest för att visa att landet vill hjälpa till i flyktingkrisen. Men EU måste samlas för ett gemensamt krismöte om flyktingkrisen direkt efter EU-ministrarnas möte den 14 september, menar Faymann.

Under söndagen visades ett nytt prov på det stora engagemanget i frågan om flyktingkrisen.

Privatpersoner vallfärdar i bilar

En bilkonvoj om 140 fordon lämnade österrikiska Wien för Budapest i Ungern där planen var att hämta upp flyktingar som inte fått plats på tåg eller bussar, skriver BBC. Initiativet går att följa i sociala medier under hashtaggen #refugeeconvoy.

– Jag känner att det är min plikt. Jag är en mamma, jag är en österrikisk kvinna och jag kan inte blunda längre, säger Angelika Neuwirth, en av aktivisterna.

ANNONS