Fallskärmsförbundet: "Det är alltid en risk"

Uppdaterad 2019-03-13 | Publicerad 2015-05-23

Den 25-åriga mannen skulle göra ett formationsshopp.

Han dök ned från flygplanet för att komma i kapp de andra hopparna och kolliderade med en annan man.

Han föll rakt mot marken medvetslös, men räddades av en reservfallskärm.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Den 25-årige mannen dök från ett plan på 4 000 meters höjd för att komma ikapp de andra sex hopparna och krockade med en annan man.

Eftersom mannen slogs medvetslös aktiverades reservskärmen på 225 meters höjd och han kunde landa säkert.

– Räddningsmekanismen känner av om du faller fort utan att ha dragit ut din fallskärm. Sen den här funktionen kom har många liv räddats, säger Henna Canevin, kommunikationsansvarig på Svenska Fallskärmsförbundet.

Få dödsolyckor

Innan fallskärmen vecklas ut kommer man upp i hastigheter på minst 200 kilometer i timmen.

– Men eftersom han dök kom han nog upp i över 250 kilometer i timmen. Det är därför kollisionen blev så hård, säger Henna Canevin.

Det är inte ovanligt att hoppare dyker nedåt.

– Det blir stora avstånd mellan hoppare väldigt snabbt eftersom planet färdas framåt. Det är en vanlig lek i luften att dyka och hitta varandra i luften.

Varje år sker uppemot hundratusen fallskärmshopp i Sverige, men dödsolyckor är mycket ovanliga. Internationellt ligger dödssiffran på en person per 100 000 hoppare. Den senaste dödsolyckan i Sverige inträffade på Öland 2011.

Alltid en risk

– Den vanligaste dödsolyckan och skadorna är när en hoppare har manövrerat för nära backen, vilket ökar hastigheten. Det är bland det farligaste bland fallskärmshoppare.

Hur farlig är sporten?

– Det är alltid en risk. Man hoppar ju ut ur ett flygplan. Men om man följer alla regler är det inte jättefarligt. Gör man en aktiv riskbedömning behöver inte sporten vara farlig. Hoppar man ensam är risken mindre att man krockar med någon annan hoppare.

Är säkerheten tillräcklig?

– Säkerheten har ökat markant och förbättras hela tiden. Reservfallskärmen kollas minst en gång per år av en licensierad fallskärmspackare. Man får inte hoppa om den inte är godkänd.

Följ ämnen i artikeln