Siamesiska tvillingar döda i Jemen

TT TT-AFP

Uppdaterad 2019-02-11 | Publicerad 2019-02-10

En sjuksköterska med tvillingarna på sjukhuset i onsdags.

Ett siamesiskt tvillingpar, födda i krigets Jemen, klarade sig bara i två veckor efter födseln.

De avled i huvudstaden Sanaa på lördagen, uppger rebellerna.

Abdelkhaleq och Abdelrahim delade ben och en njure, men hade varsitt hjärta och varsin uppsättning lungor. En sjukhuschef i Sanaa sade i onsdags att det inte fanns möjlighet att operera pojkarna i Jemen, och vädjade om hjälp från utlandet.

Huthirebellerna anklagar den saudiskledda alliansen för tvillingparets död. Alliansen har "vägrat att öppna Sanaa-flygplatsen för att pojkarna skulle kunna föras till vård", enligt ett uttalande från rebellerna.

Sent i onsdags sade chefen för ett sjukhus i Riyad, Saudiarabien, att man hade förberett sig för att ta hand om pojkarna. Hur stora chanser tvillingarna skulle ha haft att överleva med utländsk vård är dock oklart.

Sjukvården i Jemen har kollapsat under kriget. De flesta sjukhus saknar möjlighet till att ge avancerad vård, och att transportera patienter ut ur landet är mycket komplicerat.

De Iranstödda Huthirebellerna har sedan 2014 kontroll över staden Sanaa. Öppnandet av flygplatsen har varit en av huvudfrågorna i samtal mellan krigets parter. Frågan har komplicerats av att det är regeringen som kontrollerar luftrummet, och regeringen anklagar rebellerna för att smuggla vapen via flygplatsen.

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln