Benjamin Netanyahu

USA hotar med tuffare sanktioner mot Iran

Av: 

TT

NYHETER

Förhoppningen var att samla stöd för en enad front mot Iran. Men Mellanösternmötet i Polen tycks snarare bidra till att fördjupa schismen mellan USA och EU. Vicepresident Mike Pence anklagar sina europeiska allierade för att försöka bryta sanktionerna mot Teheran.

Representanter från omkring 60 länder har under två dagar samlats i Warszawa. Den polska huvudstaden har stått värd för ett möte om Mellanöstern, där Irans "destabiliserande inflytande" varit en av de stora frågorna på dagordningen.

Bakom inbjudan står USA, som vill samla stöd för en hårdare linje mot landet. Men tunga EU-länder som Tyskland och Frankrike skickade inga toppdiplomater och Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt lämnade mötet innan torsdagens avslutande huvudnummer. Den skrala uppslutningen på toppnivå belyser oenigheten mellan Washington DC och Bryssel när det gäller Iran.

Oenighet om Iran

President Donald Trump har dragit USA ur kärnenergiavtalet med Teheran medan EU är fast beslutet om att hålla fast vid överenskommelsen. Även om många europeiska länder delar oron kring Irans agerande, anser Bryssel också att avtalet fungerar och att Iran ensamt inte är roten till allt ont i regionen.

Vicepresident Mike Pence varnade för att hårdare sanktioner kan vänta och uttryckte missnöje över att några av USA:s allierade försöker runda straffåtgärderna mot Teheran. Frankrike, Tyskland och Storbritannien har tagit initiativ till ett verktyg som ska öppna för europeiska företag att göra affärer med landet, trots sanktionerna.

– Det är ett illa genomtänkt steg som enbart kommer att stärka Iran, försvaga EU och skapa en större distans mellan Europa och USA, sade Mike Pence i sitt tal, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det har blivit dags för våra europeiska partner att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och förena sig med oss i den ekonomiska och diplomatiska press som är nödvändig för att ge det iranska folket, regionen och världen den fred, säkerhet och stabilitet som de förtjänar.

”Historisk vändpunkt”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i sin tur hyllat mötet i Polen som en historisk vändpunkt. Anledningen är att han anser att han har fått gehör från flera arabstater när det gäller sin hökaktiga inställning till Iran.

Inga representanter från Iran hade bjudits in till mötet.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppförsbacke för USA:s hårdare linje mot Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

Benjamin Netanyahu

Israel

Iran

Polen

USA