Fick inte ha Pride-flagga i 17 maj-tåg – nu backar kommunen

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2018-05-17

I Norge är det full fart med 17 maj-tåg under deras nationaldag. Från början förbjöds den norska hbtq-organisationen Skeiv Ungdom från att använda regnbågsflaggor under tåget i Skien. Men nu har kommunen ändrat sig, skriver Dagbladet.

Den 17 maj är Norges nationaldag. För att fira högtiden hade den norska hbtq-organisationen Skeiv Ungdom planerat att ha flaggor i 17 maj-tåget.

Men ungdomarna fick inte det för 17 maj-kommittén i Skien.

”Vi ska kunna ha vår nationella flagga i slottet – inte affischer med slogans och regnbågsflaggor", skriver utskottet i ett mejl till det lokala ungdomsförbundet enligt norska Dagbladet.

Kristoffer Skaate är ordförande i kommittén och säger till Dagbladet:

– Vi menar att den 17 maj ska handla om att det är allas vår nationaldag. Därför ska alla gå i tåget utan politisk agenda och i stället gå under den nationella symbolen, nämligen vår flagga. Politiska val och sådana saker hör inte till 17 maj.

Men nu har kommunen ändrat sig. Nu får både Skeiv Ungdom, och andra som önskar, gå med pride-flaggor. Det skriver borgmästaren Hedda Foss Five i ett mejl till organisationen.

”Tack för att ni vill bidra till 17:e maj-festen i Skien. Borgmästaren Hedda Foss Five och 17 maj-kommiten önskar att alla ska få fira nationaldagen vara iklädda det finaste de har, äta den bästa maten och vifta med flaggor av olika slag”, står det i mejlet.

– Det är fantastiskt att kommunen tar sitt ansvar. Vi ser fram emot att fira i stillhet med regnbågeflaggan, säger Marthe Øvrum, organisationens nationella ledare, till Dagbladet.

Förbjld för att vara ”inkluderade”

Anledningen till förbudet av hbtq-symboler från början var att vuxenutbildningen i Skien ska delta för första gången.

”För många människor blir det här deras första upplevelse av ett 17 maj-tåg. Därför ser vi fram emot att visa oss från vår bästa sida, inkluderande och med fokus på vårt land och vår flagga”, skriver de i mejlet.

Men Marthe Övrum som är ungdomsorganisationens nationella ledare tyckte inte att det resonemanget höll. Hon menade att det var absurt att avslaget motiverades med att tågen skulle vara inkluderande.

– Det är inte alls inkluderande. Att regnbågsflaggan förbjuds är mycket problematiskt, säger hon till Dagbladet.

Följ ämnen i artikeln