Så ska Annie Lööf slå tillbaka mot S

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-08-23

Strategin är klar - gör upp om landsbygdsväljarna

Landsbygden är det nya politiska slagfältet.

Ett internt partidokument som Aftonbladet tagit del av avslöjar hur Centerpartiet ska slå tillbaka mot Socialdemokraternas offensiv på området.

– Till skillnad från dem förstår vi villkoren för de som jobbar ute i landet, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

I boken "Humlan som flyger", skriven av SvD-journalisterna Lena Hennel och Lova Olsson, avslöjar S-ledaren Stefan Löfven sin plan för att sänka Centerpartiet – genom en landsbygdsoffensiv.

Men nu planerar C att slå tillbaka på bred front. Partiet svarade direkt med att föreslå debatter i frågan.

Gödslat med förslag

Aftonbladet har nu tagit del av ett internt strategidokument som i dag skickas ut i Centerrörelsen. Det är gödslat med förslag på hur S-attacken ska bemötas.

C-företrädare runt om i landet uppmanas att lyfta fram S-förslag som enligt partiledningen handlar om höjda skatter, neddragningar och bristande regional- och jordbrukspolitik på EU-nivå.

–Vi har sett väldigt få förslag från S på området, men däremot har de en hel del andra förslag som motverkar en landsbygdsutveckling, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

"Slår hårt mot småföretag"

Enligt honom saknar S förståelse för villkoren på landsbygden.

– De skatteförslag de har lagt slår hårt mot alla småföretag. Kilometerskatten och en del riktade skatter mot lantbruket slår extra hårt mot landsbygden.

Arthursson menar också att Löfven vill dra ner på satsningar på skogen och återinföra kontrollavgifter på slakterier.

En del av S-satsningen på området består i att man nyligen presenterade två regionalpolitiska talespersoner. En av dem är Anna-Caren Sätherberg.

– Om C säger att de är bäst på de frågorna så har man inte haft något som helst genomslag i regeringen. Både de regionala och digitala klyftorna har ökat de senaste åren, säger hon. Sätherberg menar att det i dag närmast helt saknas satsningar på infrastruktur som behövs i glesbygden.

–Vi socialdemokrater satsar också på att få ner arbetslösheten och på småföretagande. Vi har en politik som får hela Sverige att leva.

Följ ämnen i artikeln