”Frivilliga” vill ha betalt för insatser under skogsbränderna

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Räddningstjänsten i Karlstadregionen har fått ett 40-tal fakturor från personer som vill ha betalt för den hjälp de bidragit med när Sverige stod i brand.

– Frivilligheten har slutat med saftiga fakturor. Det är omöjligt för oss att veta vem som egentligen har gjort vad, säger Björn Johansson vid räddningstjänsten Karlstadregionen. 

Björn Johansson, avdelningschef på räddningstjänsten Karlstadregionen.
Foto: Johan Eklund / Fotografiska Aktiebolaget
Björn Johansson, avdelningschef på räddningstjänsten Karlstadregionen.

Många ville hjälpa till när Sverige brann i somras, frivilliginsatserna var rekordstora. Nu visar det sig att flera personer inte såg sin hjälp som frivillig, räddningstjänsten i Karlstadregionen har fått ett 40-tal fakturor från personer som vill ha betalt för sin insats.

Det handlar om egenföretagare med fordon som hjälpt till med vattenförsörjning och släckning, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera om. Kraven ligger från 9 till 80 000 kronor.

– Det kommer in många fakturor där man tänker, vad fan, var den här personen med? Man anar smolk i bägaren, att det finns några lycksökare, säger Björn Johansson avdelningschef vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Kommer ändra rutinerna

Räddningstjänsten har inga rutiner för att dokumentera frivilliginsatser och det är inte solklart att alla insatserna som gjordes var godkända av räddningstjänsten.

– Jag vill poängtera att det var väldigt många som hade en direkt avgörande insats, men framöver kommer vi ha ett helt annat system för när och om vi kommer ta in externa resurser och dokumentera vilka som är med.

Sammanlagt handlar det om fakturor på 300 000– 400 000 kronor, vilket även skapar en administrativ börda för räddningstjänsten.

– Vi kommer att betala dem. Vi vill inte skicka ut signalen att vi inte tar emot hjälp, säger Björn Johansson.

Dokument: Ljusdal efter branden

Publicerad:

LÄS VIDARE