Forskare knäcker svårlöst molekylproblem

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2021-12-05

Ett forskarlag vid Lunds universitet har på syntetisk väg lyckats framställa två molekyler som annars bara bildas i avloppsvatten från en övergiven gruva i Sydkorea.

Metoden kan bana väg för nya typer av läkemedel mot resistenta bakterier och cancer.

Glionitrin A och B är två besläktade molekyler med egenskaper som är användbara i läkemedelsutveckling. Molekylerna är naturprodukter och produceras av en svamp som har hittats i extremt kontaminerat avloppsvatten från en övergiven sydkoreansk gruva.

– Det som försvårar forskning på molekylerna är att svampen inte skapar dem när man enbart odlar den, utan den måste odlas tillsammans med en specifik bakterie från samma avlopp, säger Daniel Strand, kemiforskare vid Lunds universitet.

Nu har forskarlaget från Lund löst problemet som gäckat forskare under nära ett decennium genom att framställa molekylerna på syntetisk väg. Studien publiceras i tidskriften Journal of the American Chemical Society.

– Att framställa glionitrin A och B har varit ett svårt problem att lösa. Vi började intressera oss för det här för drygt fyra år sedan, så för oss är det ett stort genombrott, säger Daniel Strand.

Ett högriskprojekt

Trots komplexiteten visade sig lösningen vara både enklare och mer effektiv än vad forskarna trott. Genom att utveckla en ny så kallad asymmetrisk organokatalytisk reaktion lyckades Lundaforskarna skapa molekylernas mest svårtillgängliga delar.

Att framställa så komplicerade molekyler är ovanlig forskning i Sverige och något av ett högriskprojekt, enligt Daniel Strand.

– Kommer man ett steg ifrån den färdiga molekylen har man egentligen inte åstadkommit så mycket. Man måste verkligen hela vägen fram för att det ska få genomslag, så det är jätteroligt att vi efter fyra år lyckas nå dit.

Nya antibiotika

Naturprodukter med unika egenskaper som glionitrin A och B är viktiga verktyg när det gäller att utveckla nya typer av läkemedel. Glionitrin A uppvisar antibiotiska egenskaper även mot resistenta bakterier, och glionitrin B kan göra cancerceller mindre benägna att sprida sig.

Att kunna framställa molekylerna på syntetisk väg hjälper forskarna att inte bara förstå hur de fungerar, utan även förbättra deras egenskaper.

– Det finns ett stort behov av nya klasser av antibiotika, inte minst sådana som kan bidra till kampen mot resistenta bakterier och där hoppas vi att våra resultat ska komma till användning, säger Daniel Strand.