Samhället varnade när de var tonåringar – nu åtalas de för mord

Misstänkta Husbymördarna rymde från behandlingshem

Publicerad 2022-02-11

Övervakningsfilmen visar hur den 28-årige mannen jagas genom Husby Centrum och sedan skjuts till döds.

Dokument visar att samhället flera gånger varnat för de två misstänkta skyttarna.

I dag väntas de höras i rätten.

På fredagen fortsätter rättegången vid Solna tingsrätt mot de fyra unga män som åtalats misstänkta för mord på en 28-årig man i Husby i maj förra året.

I dag väntas de misstänkta höras i rätten.

Samtliga fyra är åtalade för mord och två av dem, två män födda 2003, misstänks för att ha avlossat skotten som dödade mannen.

Alla fyra ingår i det kriminella nätverket Husbys Hyenor som ligger bakom flera brott och mord i Järvaområdet i nordvästra Stockholm de senaste åren.

De två misstänkta skyttarna, båda födda 2003, har flerårig brottshistorik. Dokument med bland annat LVU-beslut, lagen om vård av unga, visar hur samhället flera gånger varnat för dem.

Misstänkta Husbymördarna.

Larmen kom redan i 13 års ålder

Den ene misstänkte skytten har varit aktuell hos socialtjänsten sedan han var 13 år och när han var 14 år eskalerade hans beteende.

I ett dom från förvaltningsrätten står det följande om honom:

”XX dömdes i maj 2019 för ringa misshandel, olaga hot, grovt rån och skadegörelse till sluten ungdomsvård i åtta månader. Därefter har misstankar om bl.a. narkotikabrott och grovt vapenbrott tillkommit. ”

Några månader senare trillade orosanmälningarna in från polisen.

I förvaltningsrättens dom står det att den unge mannen har ett hotfullt uppträdande och flera brottsmisstankar. Han avviker från skolan och hemmet.

Här jagas offret av de misstänkta mördarna.

Var efterlyst

Han umgås även med äldre etablerade gängkriminella, vilket polisen uttrycker oro över.

”Av utredningen i målet framgår även att polisen vid ett flertal tillfällen uttryckt oro för att XX umgås med äldre etablerade kriminella. Trots tidigare insatser både i frivillig form och med stöd av LVU har XX normbrytande kriminella beteende eskalerat.”

Den 7 maj 2021, några veckor innan mordet på den 28-årige mannen i Husby, blir han efterlyst.

”2021-05-07 avviker XX från behandlingshem för vård av unga, under en utevistelse. Han blir då efterlyst”, står det i polisens utredning.

När han får frågan från förhörsledaren om vad som hände när han blev omhändertagen är han fåordig. Frågan tas upp i förundersökningen, med hänvisning till att man hittat anteckningar i hans telefon.

– Det står i texterna att du togs från din mamma när du var 14. "Känner bara smärta för min mor, jag var bara 14 år när de tog mig." Vad innebär det? frågar förhörsledaren.

– Jag vet inte, jag minns inte, svarar den misstänkte skytten.

Polis på plats i samband med mordet i Husby.

Blev skjuten i halsen

Den andre misstänkte skytten följer samma mönster med brottsbakgrund och LVU-beslut.

I en dom från förvaltningsrätten står följande:

”Han är 17 år och har haft LVU i två och ett halvt år på grund av sitt socialt nedbrytande beteende. De grunder som låg till grund för beslutet att bereda honom vård enligt LVU var att han var misstänkt för allvarliga brott, aggressivt beteende och att han misskötte skolan.”

Den unge mannen har vid ett tillfälle även blivit skjuten i halsen. Det hände på våren 2020 när han befann sig hos vad som beskrivs vara en tongivande kriminell.

Han har varit placerad på ungdomshem. Vid ett tillfälle försökte han rymma från hemmet. Mamman menar att den unge mannen försökt rymma från ungdomshemmet då han varit uttråkad, enligt förvaltningsrättens dom.

”XX har själv vid flera tillfällen beskrivit att han tillhör konstellationen "Husbys Hyenor". Vid ett tillfälle berättar han att han erbjudits fritagning av vänner men tackat nej då han bedömt att han kunnat avvika under obevakad utevistelse om han hade velat”

Drygt två månader innan mordet avvek han från ett stödboende. Han kom inte tillbaka och blev efterlyst.

Något som han under förhör inte velat prata om.

– Avvek du från ett behandlingshem den här dagen? frågar förhörsledaren i förundersökningen.

Ingen kommentar, svarar den misstänkte.

Övervakningsfilm visar brottet

I sin sakframställan om mordet i Husby presenterade åklagaren bevisning från bland annat sociala medier och telefonanvändning som gör att hon kan knyta skyttarna till brottsplatsen. Det finns också en övervakningsfilm som fångat stora delar av händelseförloppet. 

I filmen syns den 28-årige mannen promenera i Husby centrum. Han går över torget och hälsar på någon i ett grönsaksstånd. Vad han inte vet är att han några minuter senare kommer att bli mördad, ihjälskjuten med flera skott.

Samtidigt står två andra unga män och håller vakt samt delar information till de skyttar som nu åtalats för mordet.

Kort efter börjar skyttarna skjuta med flera skott i vad som kan beskrivas som en ren avrättning på öppen gata.

Rättegången ska pågå till slutet av februari.

Under rättegångens första dag la åklagare Bittner stor vikt vid den tekniska bevisningen.