Kungligt bröllop – första efter revolutionen

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2021-10-03 | Publicerad 2021-10-01

Ett kungligt bröllop har hållits i Ryssland för första gången sedan revolutionen.

Storhertig Georgij Michailovitj Romanov – tsarättling och omtvistad kronprins – har gift sig under pompa och ståt i S:t Petersburg.

40-årige Georgij Michailovitj är barnbarnsbarnbarnsbarn till tsar Alexander II, som regerade det ryska kejsardömet mellan 1855 och 1881. Hans mammas farfar var kusin till Nikolaj II, som störtades och mördades av bolsjevikerna vid den ryska revolutionen för drygt 100 år sedan.

Under fredagen gifte sig tsarättlingen med den ett år yngre italienskan Rebecca Bettarini i Isakskatedralen i tsarernas huvudstad S:t Petersburg. Bruden bar en slöja där Tsarrysslands riksvapen, med tvehövdad örn, var broderat i guld.

Storhertig Georgij Michailovitj Romanov med sitt gemål Victoria Romanovna Bettarini.

Flera petade kungar

Bland de omkring 1 500 gästerna vid den ortodoxa ceremonin fanns representanter från flera avsatta kungaätter, som Bulgariens siste kung Simeon II och Egyptens dito Fuad II. På plats var också Rysslands utrikesdepartements talesperson Maria Zacharova, men vid sidan av det har president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov understrukit att han inte har för avsikt att skicka några särskilda gratulationer.

Georgij Michailovitj Romanov sade inför bröllopet att paret valde S:t Petersburg då det var den första ryska stad han besökte efter Sovjetunionens fall. Staden utgör hela Rysslands och Romanovfamiljens historia, tillade han.

Efter vigseln lade brudparet kransar vid Peter-Paulkatedralen, där den sista tsarfamiljens kvarlevor är begravda. Nikolaj II och hans familj har helgonförklarats inom den rysk-ortodoxa kyrkan.

Bröllopet i S:t Petersburg hade viss kunglig glans. Det är första gången en Romanov-ättling gifter sig i Ryssland sedan den mördade tsar Nikolaj II gifte sig år 1894.

Omtvistat överhuvud

När tsarfamiljen mördades 1918 lyckades 47 Romanov-släktingar fly utomlands. I dag är följden till den hypotetiska tronen omtvistad inom familjen, där det råder olika syn på arvsrätten på kvinnliga släktlinjer och äktenskap med ofrälse.

Georgij Michailovitj Romanovs mamma, storhertiginnan Maria Vladimirovna, har utsett sig själv till familjens rättmätiga överhuvud och sin son till tsarevitj, kronprins. I detta har hon fått visst stöd av den rysk-ortodoxa kyrkan.

Den nygifte Romanovs pappa Franz Wilhelm är därtill preussisk prins av släkten Hohenzollern och barnbarnsbarn till kejsar Wilhelm II.