M: Gör det lättare för kommuner att kamerabevaka

Nivette Dawod

Publicerad 2022-08-19

Moderaterna vill att kommuner och regioner ska få sätta upp kameror utan att först behöva söka tillstånd.

Ett förslag som kräver lagändring.

– Det är en svår fråga i Sverige uppenbart, vi har en tradition att värna integritet framför effektivitet i brottsbekämpningen, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill ta bort tillståndsplikten för kommuner och regioner som vill sätta upp kameror för att öka tryggheten, uppgav partiledaren Ulf Kristersson vid en pressträff i Göteborg under fredagsförmiddagen.

– Slopa tillståndsplikten för kommuner och regioner så att de kan sätta upp kameror där de tror att det behövs, sa han.

Polisen och privata aktörer, som bostadsbolag, kan i dagsläget sätta upp trygghetskameror utan tillstånd, och nu vill M att även kommuner ska kunna få göra det där de bedömer att det behövs, utan att först få ett godkännande.

I dagsläget krävs tillstånd för kommuner och regioner att sätta upp kameror, enligt kamerabevakningslagen.

Moderaterna vill ta bort tillståndsplikten för kommuner och regioner som vill sätta upp kameror för att öka tryggheten.

”Mycket omodernt”

Kristersson beskrev dagens regelverk kring som ”mycket omodernt”.

– Det skickar signalen att staten inte litar på regioner och kommuner. Det försvårar det preventiva arbete som staten vill att kommuner och regioner ska vara bra på.

Han sa också att tillståndsprocesserna för att få ja hos Integritetsskyddsmyndigheten är långdragna. Och att många får nej i slutändan.

Kräver ändrad lag

Förslaget kräver en lagändring.

– Det är en ständig avvägning mellan integritet och effektivitet. Personlig integritet är viktig, men det kan inte vara så att den personliga integriteten i bemärkelsen att slippa hamna på en kamera alltid går före att förebygga brottslighet, sa han.

– Det är en svår fråga i Sverige uppenbart, vi har en tradition att värna integritet framför effektivitet i brottsbekämpningen.