Första dödsfallet med covid-19 i Nya Zeeland på 200 dagar

Uppdaterad 2021-09-07 | Publicerad 2021-09-04

En kvinna i 90-årsåldern har dött till följd av covid-19 i Auckland, Nya Zeeland.

Det är landets första bekräftade dödsfall på 200 dagar.

Trots att antalet smittade i Nya Zeeland fortsätter att minska efter deltautbrottet i landet har man under fredagskvällen bekräftat att en person dött med covid-19.

– Varje dödsfall är en påminnelse av den skada som som covid-19 kan orsaka när det tar sig in i vårt samhälle, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern till den australiensiska nyhetsbyrån AAP.

Det är landets 27:e dödsfall under pandemin och det första där personen smittats av deltavarianten av coronaviruset. Senast någon i Nya Zeeland dog med covid-19 var den 16 februari, för exakt 200 dagar sedan, skriver Australian Associated Press.

Kvinnan som dött ska ha varit i 90-årsåldern och haft ett antal underliggande hälsoproblem, uppger landets folkhälsomyndighet.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har drivit en restriktiv linje för att hålla smittan nere.

Ny lockdown ska stoppa smittan

Nya Zeeland har under hela pandemin varit restriktiva, till en början stängde man sina gränser helt. Efter att man inte haft någon samhällsspridning på flera månader började landet lätta på restriktionerna.

Dessvärre rapporterades ett nytt utbrott av coronaviruset den 17 augusti och smittotalen ökade snabbt till nivåer nästan i nivå med de man såg under pandemins början.

Efter att ett fall av deltavarianten upptäckts beslutade myndigheterna att införa en lockdown i landet i syfte att eliminera smittan helt. Två veckor senare är Nya Zeeland fortfarande i lockdown och man har nu bekräftat drygt 700 fall av deltavarianten.

De senaste dagarna har smittotalen minskat men landets medborgare kan vänta sig att de strikta restriktionerna fortsätter i minst två veckor till, skriver The New York Times.

Under lördagen hade man 20 nya bekräftade smittofall. Samtliga av de som bekräftats smittade är i Auckland.

Totalt har 3 748 i Nya Zeeland smittats av coronaviruset under hela pandemin.