Kritik mot vänsterns SD-flört: ”Stryker industrin medhårs”

Uppdaterad 2022-02-02 | Publicerad 2022-02-01

Nooshi Dadgostar anklagas för att ensidigt fokusera på att locka SD-män på landet.

Inför kongressen får partiledaren nu öppen kritik för sitt närmande till industrin.

– Vi är för försiktiga med vår klimatpolitik för att inte skrämma bort väljare på landsbygden, säger klimatpolitiske talespersonen Jens Holm.

Följ ämnen

Vänsterpartiet slits mellan att locka SD-män på landet och klimatmedvetna i storstäderna. Flera i partiet anser att Nooshi Dadgostar och partiledningen lägger för mycket krut på det förstnämna och tonar ner klimatpolitiken.

– Man har knappt sett henne på på bild utan hjälm, gul reflexväst och skor med stålhätta. Under vintern har kritiken växt internt om att vi stryker de här industrierna medhårs, att klasskonflikten inte är tydlig och inte heller kritiken mot de här gigantiska vinstdrivande bolagen, säger en centralt placerad källa.

En annan V-källa:

– Större delen av partistyrelsen och framförallt Nooshi Dadgostar har en uppfattning att det är väldigt viktigt att inte skrämma bort människor på landsbygden med en radikal klimatpolitik. Målet är att växa och locka SD-väljare på landsbygden.

Nooshi Dadgostar åkte i höstas ut på en industriturné i Sverige.

Förändrades när Dadgostar tog över

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson, är öppet kritisk mot den riktning som V har tagit i klimatfrågan.

– Det är en stor fråga i partiet. Medlemmar från hela landet har lagt förslag om att vi måste ha en radikalare klimatpolitik, det backar även jag upp, säger han.

Har det skett en förändring i klimatpolitiken och det som kommuniceras i och med partiledarbytet?

– Ja tyvärr. Vi har fått en klimatpolitik som är ensidigt fokuserad på omställningen av industrin.

Vad bör ni göra istället?

– Jag tycker vi ska peka på att klimatomställningen fodrar en systemförändring i samhället. Vi måste ställa om industrin, transporterna och det ekonomiska systemet, men också verka för beteendeförändringar, åka mindre egen bil, flyga mindre och i grunden förändra våra konsumtionsmönster.

Kritiken mot partiledningen är inte ny. I höstas protesterade över hundra vänsterpartister och under vintern har kritiken växt allt starkare.

Borgerligt att vara teknikoptimist

Samuel Skånberg, sammankallande för partiets miljönätverk, säger att mycket av den politik som miljövännerna i partiet vill föra redan finns i partiprogrammet – men att partiledningen valt att inte prata om det. Han räknar upp bland annat att minska flygandet, att minska motorvägsbyggandet och att få människor att äta mer växtbaserad mat.

– Som jag uppfattar det har ledningen gjort en kursändring där man inte tar upp vår breda socialistiska klimatpolitik utan man fokuserar på investeringar och grön industri. Man har hamnat i att det finns vissa saker i vår klimatpolitik som vi inte kan prata om och att det är det som gör att vi inte kan attrahera nya väljargrupper. Och det tror jag är helt fel, säger Samuel Skånberg.

Flera V-källor som Aftonbladet pratat med är kritiska till att partiledningen är för ”teknikoptimistisk” och är naiv i förhoppningen om att industrin ska leverera en grön omställning. Bland annat anser man att idén i grunden är ”borgerlig” och att det krävs enorma mängder skattepengar i stöd till industrin för den gröna omställningen som dessutom ligger minst tio år fram i tiden – tid som man hävdar att vi inte har i ett allt mer kritiskt klimatläge.

Nooshi Dadgostar under Vänsterdagarna på Svenska mässan i Göteborg. 

Vill inte uppmana folk att konsumera annorlunda

Kritiken mot partiledningen är inte ny. I höstas protesterade över hundra vänsterpartister i ett brev till partiledningen där de krävde att klimatfrågan lyfts högre, något som tidningen Syre har skrivit om. I dag rapporterade SR Ekot att partistyrelsen efter fick backa på en formulering om charterresor efter att kritiker i partiet ansåg att charterresor normaliserades så som texten tidigare var utformad.

Nooshi Dadgostar avböjer via sin pressekreterare intervju. Biträdande partisekreterare Hanna Gedin anser att V:s klimatpolitik är offensiv och rätt prioriterad.

– Det är inte genom att uppmana folk att konsumera annorlunda som man som politiskt parti gör störst skillnad. Störst skillnad gör man om man fokuserar på transport- och industrisektorn, som står för två tredjedelar av utsläppen.

Hon håller med om att V har gjort en politisk svängning, men pekar på ett beslut som togs på partikongressen 2020 om att V behöver nå fler väljargrupper.

– Det är inte en enskild person som lagt förändringskurs i partiet, det har medlemmarna gjort tillsammans.