Oppositionen hoppas på stöd för gängåtgärder

Peter Wallberg/TT

Lars Pedersen/TT

Publicerad 2021-10-10

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) i sin sista partiledardebatt i Agenda i SVT.

Högeroppositionen lyfter gemensamt fram en rad åtgärder mot gängkriminaliteten och hoppas få riksdagsstöd för dem.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att oppositionen är ”tvåa på bollen”.

Inför partiledardebatten i SVT hade Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) och Sverigedemokraterna (SD) tillsammans presenterat 20 förslag mot kriminella gäng på DN Debatt.

De föreslår bland annat anonyma vittnen, visitationszoner, utökade möjligheter till avlyssning, skärpta straff, fler utvisningar av utländska brottslingar och möjlighet att utfärda vistelseförbud i vissa bostadsområden för dömda efter avtjänat straff.

– De är tvåa på bollen. Vi håller på att arbeta med så gott som alla dessa förslag, sade statsminister Stefan Löfven (S) om oppositionens utspel när han anlände till debatten.

Men regeringen säger nej till till exempel visitationszoner och anonyma vittnen.

”Är larvigt”

Regeringen har ett eget 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten och arbetar nu med förslag från olika utredningar om skärpta straff och skydd för vittnen. En utredning om utökade möjligheterna till hemlig avlyssning har tillsatts.

Löfven hävdade i debatten att flera av högeroppositionens förslag fanns på bordet när partierna diskuterade 34 punktsprogrammet 2019.

– Det här är ju larvigt. Ni sa ju nej till de här sakerna. Det var därför vi lämnade, sade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Liberalerna har tidigare varit tveksamma till visitationszoner och har i stället drivit utökad möjlighet till husrannsakan. Partiet har nu närmat sig de andra i högeroppositionen när det gäller visitationszoner.

När det gäller anonyma vittnen så har L inte tidigare varit övertygade om att behovet finns. Nu kan partiet tänka sig en testverksamhet.

Finns stöd?

De fyra partierna hoppas nu få majoritetsstöd för flera av förslagen i riksdagen. Men för det kan Centerns stöd komma att behövas.

C tror inte att anonyma vittnen skulle vara särskilt effektivt i kampen mot brottsligheten. Partiet varnar också för att visitationszoner riskerar att urholka förtroendet för rättsväsendet. Däremot är C positivt till förslag om att socialtjänsten ska ingripa snabbare och oftare för att få bort barn från kriminella miljöer.

I tv-debatten duellerade Centerns ledare Annie Lööf mot KD:s Ebba Busch om kriminaliteten.

– Det som skiljer våra partier åt är att ni säger nej till många verktyg som polisen efterfrågar, sade Busch.

Lööf uppgav att det finns många förslag som nu är på bordet som C kan diskutera.

– Men det handlar också om att stå upp för grundläggande rättsstatliga principer, sade hon.

Lööf pekar bland annat på att det behövs fler poliser, mer resurser till polisen och strängare straff för vissa brott.

För Stefan Löfven var partiledardebatten i tv hans sista. Löfven avgår som S-ledare i början av november.

– Det blir mer och mer saker man nu gör för sista gången. Det är lite vemodigt, sade han.