Lars Appelvik ansöker om resning – igen

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-16

Lars Appelvik och en man till dömdes 2015 för en dödsmisshandel och en grov våldtäkt i byn Rönnäs.

Nu lämnar han in en andra resningsansökan. Appelviks advokat hävdar nu att båda männen är oskyldiga.

– Det luktar resning, absolut. Det är omöjligt att värja sig för det, jag är väldigt optimistisk, säger advokat Marko Tuhkanen.

I november 2014 utsattes ett par i den lilla byn Rönnäs i Västerbotten för ett mycket grovt våldsbrott. En man misshandlades till döds och hans sambo utsattes för en grov våldtäkt. Aftonbladet granskade fallet under sommaren 2020.

Lars Appelvik och en man som i granskningen kallades ”Pelle” dömdes båda i hovrätten till elva års fängelse för brottet. Lars Appelvik har hela tiden hävdat sin oskuld, och lämnade in en resningsansökan till Högsta domstolen hösten 2020, som avslogs.

Nu har Lars Appelvik, tillsammans med sin advokat Marko Tuhkanen, lämnat in ytterligare en ansökan om resning.

– Det går inte att vara intellektuellt ärlig om man påstår att vi inte kommit fram med tvivel med målet, vilket är kravet för en resning, säger Marko Tuhkanen.

”Så dåligt får polisen inte prestera”

Under hösten har en dokumentärserie om Rönnäsfallet sänts på Discovery och Kanal 5. Den följer Tuhkanens arbete i att hitta bevis som kan fria Lars Appelvik. Till sin hjälp har han bland annat Bo Åström, tidigare mordutredare, för att koppla ihop lösa trådar.

– Jag blev intresserad av det här fallet när jag läste igenom förundersökningen, som jag anser vara undermålig. Så här dåligt får inte svensk polis prestera, säger Bo Åström. 

Tillsammans har de kommit fram till flera punkter som de anser bevisar att Lars Appelvik blev oskyldigt dömd. Bland annat har teamet gjort en rekonstruktion där de anser att de bevisar att brottet inte skett på den plats som målsägande pekat ut.

– Om man kan lägga detta det här pusslet korrekt kommer det visa sig att Rönnäsutredningen är som ett garnnystan som klippts upp, säger han i dokumentären.

Advokaten: Nya omständigheter

Den nya 42 sidor långa resningsansökan innehåller både kritik mot bevisningen i den tidigare huvudförhandlingen samt tar upp det försvaret anser vara nya omständigheter som rättsväsendet inte tagit ställning till.

De våldsamma händelserna i Rönnäs utspelade sig under två nätter. Den 19 november utsattes paret för misshandel av tre män. Lars Appelvik var på plats, och dömdes – men har inte pekats ut för att vara drivande i misshandeln av paret, som han inte hade någon relation till.

– Det är jämförbart med om jag skulle gå på en lokal Ica-affär och vänta på att betala. Så kommer det in en maskerad man och rånar butiken. Så häktar man mig för att den här rånaren var en bekant. Jag visste väl ingenting om att det där skulle hända, har Lars Appelvik tidigare sagt till Aftonbladet.

Dagen efter, den 20 november, inträffade den grova våldtäkten och dödsmisshandeln, som Appelvik och ”Pelle”, dömdes till vardera 11 års fängelse för.

Lars Appelvik har genom hela processen hävdat att han aldrig var på plats under mordnatten. Det finns heller inga tekniska bevis som binder honom till platsen.

Det fanns ytterligare en man, som Aftonbladet tidigare kallat ”Grannen” som var misstänkt för samma brott, men som gick fri i både tingsrätten och hovrätten.

Bild från brottsplatsundersökningen.

Kan ha pratat ihop sig med gärningsmännen

”Pelle” erkände brotten på mordnatten och pekade ut Appelvik som medbrottsling. Men sedan drog ”Pelle” tillbaka sitt erkännande. Han överklagade hovrättens dom och sa där att han tagit på sig brottet för att skydda en närstående eller annan person. Detta var inte med i den tidigare resningsansökan, men är en avgörande pusselbit i den nya, menar Marko Tuhkanen.

I sin överklagan till Högsta domstolen uppger ”Pelle” även att han haft ett och ett halvt dygn på sig att samråda med gärningsmännen om vad som hänt, innan han greps och anhölls. Medan hovrättsdomen är skriven utifrån att gärningsmännen inte haft möjlighet att prata ihop sig.

– Det är helt omöjligt att Lars hade dömts om allt det som kommit fram nu hade kommit fram tidigare, säger Marko Tuhkanen.

Aftonbladet har sedan tidigare sökt ”Pelle”, med frågor om hans överklagande och inblandning i fallet.

Läs allt om Rönnäsfallet här.