Nattliga budskapet från Kakabaveh: ”Väntar på besked”

Publicerad 2022-06-07

Om den politiska vilden Amineh Kakabaveh inte backar regeringen så ryker justitieminister Morgan Johansson.

Strax före midnatt uppgav Kakabaveh att hon inväntar återkoppling från Socialdemokraterna.

”Jag väntar på besked”, skrev hon till Aftonbladet.

SD skulle gärna se att hela regeringen avgår.

M, L och KD vill åtminstone att justitieminister Morgan Johansson avsätts.

Före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh är den livlina som kan rädda honom i tisdagens misstroendeomröstning. Utan Kakabaveh samlar S, MP, V och C ingen majoritet.

PLUS: Fyra scenarierna i regeringsrysaren

Men Kakabaveh tvekar. Hon är besviken på hur regeringen bemött kraven från regimen i Ankara kopplade till Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Mitt under nationaldagsfirandet satt Kakabaveh därför i möte med Socialdemokraterna, däribland partisekreteraren Tobias Baudin.

Efter sittningen på måndagseftermiddagen sa riksdagsledamoten till Ekot att hon inte bestämt sig men lutar åt att fälla Johansson.

– Jag har inte bestämt mig ärligt talat. Jag måste svälja det här. Min känsla är att de vill offra sin minister, sa hon.

Amineh Kakabaveh.

”Väntar på besked”

Kakabaveh uppger att hennes krav för stöd är att Socialdemokraterna står upp för avtalet som hon slutit med partiet om att fördjupa samarbetet med kurdiska partiet PYD och gerillan YPG.

”Bollen ligger hos dem”, konstaterade Kakabaveh inför mötet – för att efteråt säga att ”inget nytt” kommit fram under överläggningarna.

Sent på måndagskvällen skrev Kakabaveh i sms till Aftonbladet att ett besked ”kommer snart”.

Har du bestämt dig?

”Nej, inte än, väntar på besked”.

Ett besked från Socialdemokraterna?

”Exakt”, svarade hon klockan 23.32.

Tobias Baudin (S) har avböjt att kommentera mötet med Kakabaveh.

Morgan Johansson och Magdalena Andersson.

Nappade på ”erbjudande”

Misstroendet mot Morgan Johansson har väckts av SD. Därefter valde M, L och KD att haka på.

Fälls Johansson faller regeringen, svarade statsminister Magdalena Andersson (S).

PLUS: Fyra scenarierna i regeringsrysaren

Men i partiledardebatten på söndagskvällen slängde Ebba Busch (KD) upp ett ”erbjudande” på bordet. Avgår Johansson så blir det inga fler misstroendeförklaringar före valet, föreslog Busch.

På måndagen meddelade både L och M att de sluter upp bakom den linjen.

”Vi kan omöjligt säga att vi har förtroende för honom [Morgan Johansson] när frågan nu har ställts. Men just för att undvika kaos sa jag i ett samtal med statsministern i förra veckan att vi inte riktar misstroende mot andra statsråd, givet att inga lagöverträdelser begås, innan valet”, säger partiledaren Johan Pehrson (L) till Aftonbladet.

“Vi är överens med KD och L om detta. Det är inte aktuellt med misstroende mot någon annan än Morgan Johansson före valet, såvida inte något exceptionellt händer”, skriver Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna.

Jimmie Åkesson (SD) betonar att han inte vill stanna där.

“Glöm att Sverigedemokraterna kommer att lova regeringen frikort att missköta sig för att de gör sig av med en, förvisso exceptionellt usel, minister”, twittrade han på måndagen.