Underrättelsekälla: Risken för rysk aggression hög hela månaden

Publicerad 2022-02-17

Risken för rysk aggression mot Ukraina kommer att vara hög under resten av februari, säger en underrättelsekälla till nyhetsbyrån Reuters.

Han beskriver att vi just nu befinner oss i den absolut främsta riskperioden för konflikt.

– Jag förväntar mig att saker och ting kommer att vara riktigt förvirrande och tvetydiga de kommande veckorna.

Följ ämnen
Nato

De ryska militärövningarna som pågår längs den ukrainska gränsen är i en mycket aktiv fas, vilket gör att risken för rysk aggression mot Ukraina kommer att vara hög under hela februari.

Det är slutsatsen från den underrättelsekälla i ett västland som nyhetsbyrån Reuters har pratat med.

Personen beskrivs som högt uppsatt inom underrättelsefrågor.

Han säger att den information som flera länder har pekar mot att vi är i den absolut högsta riskperioden för konflikt eller en oavsiktlig militär incident.

– Vi är i perioden nu. Jag förväntar mig att saker och ting kommer att vara riktigt förvirrande och tvetydiga de kommande veckorna, säger källan.

Ryska arméfordon på väg tillbaka till basen efter en övning. Bilderna är från officiellt ryskt håll, men enligt en underrättelsekälla finns inga trovärdiga signaler om att Ryssland håller på att trappa ner insatsen.

Kan avfyra ballistiska missiler

Han säger också att det inte finns några trovärdiga signaler om att Ryssland håller på att trappa ner och ta hem trupper, något landet uppgav både under tisdagen och onsdagsmorgonen.

– Vi är i den mest aktiva perioden av ryska övningar, säger källan, och lägger till att Ryssland mycket väl kan avfyra ballistiska missiler österut från Belarus som del av sina övningar de kommande månaderna.

– Just nu finns det inga trovärdiga signaler om någon som helst militär de-eskalering.

Under onsdagen anklagade också Nato Ryssland för att snarare sända fler trupper till områden kring Ukraina.

Bilderna från ryska försvaret visar hur ryska arméfordon är på väg tillbaka till sin bas efter en övning. Enligt Nato finns det dock tecken på att ryssarna snarare ökar sin närvaro av trupper kring Ukraina.

Kan invadera utan förvarning

USA har den senaste veckan varnat för en rysk invasion av Ukraina. Man pekade tidigare ut onsdagen den 16 februari som ett startdatum för invasionen. Ryssland har tillbakavisat uppgifterna, trots enorm mobilisering av trupper kring Ukraina.

Underrättelsekällan säger till Reuters att Ryssland kan komma att invadera Ukraina ”med i princip ingen, eller nästan ingen, förvarning”.

Dessutom påpekar han att Ryssland har möjlighet att fortsätta ha kvar sina styrkor längs den ukrainska gränsen i flera månader, om president Vladimir Putin skulle vilja.