Flera olyckor och långa köer i midsommartrafiken

Trafikverket: Här blir det värst

Uppdaterad 2022-06-24 | Publicerad 2022-06-23

Det har varit trångt på vägarna i midsommartrafiken.

Flera olyckor har stoppat trafiken och orsakat långa köer på många håll.

Två personer har dött, i två separata olyckor i Västerbotten.

Den ena dödsolyckan inträffade på torsdagsmorgonen när en motorcykel krockade med en lastbil på E4 i Skellefteå kommun. Den andra på väg 364 söder om Botsmark i Västerbotten.

Trafikverket räknade inför torsdagen med att vägarna skulle vara som mest trafikerade mellan klockan 15 och 17. Det var långa köer på flera håll på E4, bland annat mellan Salem och Södertälje, söder om Stockholm och utanför Helsingborg.

Även på E45 vid Sunne påverkades trafiken kraftigt efter en olycka.

På E6 i Tingstadstunneln i Göteborg har det varit svårframkomligt under dagen efter att ett vägarbete stoppat upp.

– Ett av tunnelrören är avstängda på grund av ett påbörjat underhållsarbete. Det rullar absolut men det går långsamt, sade Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Trafikverket varnar för att det lär vara fortsatt trångt ute på vägarna under midsommarafton.

Färja med midsommarfirare ur kurs

Även till havs har det varit trafikproblem. En färja fullastad med midsommarfirare fick problem med styrningen och gled ur kurs på Bohuskusten under torsdagseftermiddagen, rapporterar lokala medier.

Färjan Tellus trafikerar Gullmarsfjorden mellan Skår och Finnsbo, en resa på vanligtvis tio minuter. Efter ungefär halva sträckan fick fartyget problem vid 16.30-tiden.

– Vi var på väg ut mot Lysekil när kapten sa att det var något problem med styrpropellrarna, säger en resenär till GP.

Efter att ha guppat omkring i nära en timme kunde färjan backa tillbaka till Skår.

– Det var lugn stämning och vi fick bra information. Jag är imponerad över att kaptenen lyckades navigera genom fjorden när det bara gick att svänga åt ett håll och backa samtidigt, säger en kvinna till SVT Nyheter.

Färjetrafiken är i gång igen, men på grund av det tekniska felet har bara en av sträckans två färjor gått under kvällen.

”Kan tjockna till”

Trots att tågen är slutsålda under midsommarhelgen är bilen det färdmedel de flesta använder sig av, vilket gör att trycket på vägarna är enormt.

Det gör att det blir fler olyckor än vanligt – och längre köer. Ett annat problem är de mindre vägarna runt om i landet inte är anpassade för midsommartrafiken.

– Det mindre vägnätet är inte byggt för så här mycket trafik. Då främst avfarterna på E6:an och vägarna vid Siljan i Dalarna. Också på E4:an kan det tjockna till, säger Bengt Olsson.

På vissa sträckor pågår dessutom vägarbeten som ställer till det.

– Vi pausar dem under midsommarhelgen. Men på E4:an håller vi på och bygger en motorväg vid Ljungby så där kommer det troligtvis flyta lite trögare, säger Bengt Olsson.

Vägarbeten på E4 kan ställa till det i midsommartrafiken.

Ta det lugnt!

Många brukar vara stressade att komma fram till sitt midsommarfirande så snabbt om möjligt. För att ta sig fram tryggt och säkert är det viktigt att ta det lugn och – ta god tid på dig.

– Håll hastigheten. Om alla skulle hålla hastigheten i ett år skulle vi rädda 50 liv, säger Bengt Olsson.

Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på konsumentorganisationen M Sverige, håller med:

– Framför allt ska man inte ha någon avsatt sluttid, utan låta resan ta den tid den tar och avsätta tid för pauser. Man ska inte jäkta sig fram, säger han.

Bra väder innebär mer midsommartrafik

Undvik småvägar

En faktor som leder till fler olyckor är att många kör på vägar som de är ovana vid under midsommarhelgen.

Bilister rekommenderas att hålla sig till de stora vägarna där det finns mitträcke, trots att trafiken förväntas bli som livligast just där.

– De största vägarna är tryggast, där är det minst risk för allvarliga olyckor, säger Tony Gunnarsson.

Han tipsar också om att ha mycket vätska och en fulladdad mobil i bilen. Skulle det värsta inträffa är bogserlina, reflexväst, startkablar och ficklampa också bra att ha med i bagaget.

– Det är högre tryck på vägarna nu så det kan ta längre tid att få en bogseringsbil om man får något problem till exempel, säger Tony Gunnarsson.