Skulle stjäla bil – mördade äldre man

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den mördade 70-åringen hittades den 10 augusti i ett skogsparti utanför Markaryd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Den mördade 70-åringen hittades den 10 augusti i ett skogsparti utanför Markaryd. Arkivbild.

70-åringen lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv.

Nu åtalas de två män som misstänks ha mördat den äldre man som hittades död och bunden i skogen utanför småländska Markaryd förra sommaren.

Ett antal personer från Ukraina bestämde sig i somras för att plocka bär i norra Sverige. De kom till Sverige via Polen, men bilen de köpt i Polen gick sönder när de befann sig strax utanför Markaryd. Eftersom de inte hittade någon verkstad bestämde de sig för att stjäla en bil.

Sågs lämna frisören

Så berättar senioråklagare Gunilla Öhlin vid en pressträff i Växjös angående åtalet mot de båda män som misstänks ligga bakom det uppmärksammade mordet i Markaryd förra sommaren.

Den 70-åring som sedan mördades hade tidigare samma dag åkt in till Markaryd för att uträtta ärenden. Strax före klockan 17 gick han ifrån sin frisör.

– Den sista iakttagelsen som görs av mannen är när han lämnar hårsalongen, säger åklagaren.

Hans bil iakttogs sedan när den passerade olika platser i Markaryd. Ett vittne såg hur föremål flyttades över från en annan bil till den bil som tillhörde 70-åringen.

70-åringens stulna bil användes sedan för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Tejp runt halsen

Färden mot norr väckte dock misstankar hos en av de misstänkta männens färdkamrater. Han berättar för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan från Småland och norrut som han tyckte var märkliga. Så larmas polisen och de misstänktas identitet blir känd.

Männen hinner resa vidare söderut – via Stockholm, där en av dem försöker ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerar de Öresundsbron och sedan vidare genom Danmark till Tyskland, där de skiljs åt.

Kort därpå, den 10 augusti, hittas den mördade mannen av danska orienterare i skogen i närheten av Markaryd.

Mannen var bunden till både fötter och händer med livrem. Det fanns också tejp runt båda handlederna.

– Man kan även konstatera att han hade tejp runt halsen när han anträffades, säger åklagare Gunilla Öhlin.

Kroppen var illa däran efter att ha legat så länge i skogen och dödsorsaken har inte säkert kunnat fastställas. Åklagarens uppfattning är att 70-åringen redan var död när han lämnades i skogen.

Skyller på varandra

Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalas också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort.

Männen har genomgått många och långa förhör, där de lämnat uppgifter som de sedan ändrat. I vissa avseenden skyller de på varandra.

– De vidgår vissa faktiska omständigheter, men de förnekar brott, säger Gunilla Öhlin.

Hon uppger att männen tidigare är dömda för våldsbrott och bilrelaterade brott i Ukraina.

Teknisk bevisning som binder männen till brottsplatsen saknas, men det finns viss annan teknisk bevisning.

Rättegången inleds den 20 maj och kommer att pågå under cirka tio dagar.

Försvinnande i Malå

Under mordutredningen har information utbytts med polisen i Skellefteå om ett försvinnande i Malå i Västerbotten. En man i 80-årsåldern försvann där i somras och den i Markaryd stulna bilen hade varit synlig i trakten, men de nu åtalade männen är inte misstänkta för inblandning.

– Jag kan säga att tidsmässigt går det hela inte ihop, säger åklagaren.

Försvinnandet i Malå utreds inte som ett misstänkt brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE