Eldningsförbud utlyst i hela Stockholms län

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är hög brandrisk i Stockholms län efter den senaste tidens supervärme.

Nu utfärdar Länsstyrelsen eldningsförbud i hela länet.

Beslutet gäller tillsvidare.

Det råder eldningsförbud på flera håll i Sverige efter att värmeböljan gjort markerna torra.

På fredagen utfärdade även Länsstyrelsen i Stockholm ett eldningsförbud som gäller, tillsvidare, från klockan 16 – i hela länet.

”Med anledning av den senaste tidens värme och torka råder hög brandrisk i skog och mark. Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser därför beslutat att eldningsförbud ska gälla i hela Stockholms län”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Det är inte tillåtet att utomhus elda, grilla eller bränna med fast bränsle, såsom ved, kol, gräs, ris och grenar, ”utanför sammanhållen bebyggelse”.

Engångsgrillar kan lätt fatta eld.
Foto: TT
Engångsgrillar kan lätt fatta eld.

Undantag vid grillning på egen tomt

Förbudet gäller dock inte när man grillar på egen tomt – om grillen är ”utformad så att det inte finns risk för brandspridning”.

Trots eldningsförbudet är det dock fortfarande tillåtet att grilla på fasta grillplatser på offentlig plats.

”Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material så att eld inte kan sprida sig”, uppger Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen påpekar också i pressmeddelandet att den som bryter mot eldningsförbudet – uppsåtligen eller av oaktsamhet – kan dömas till böter.

”Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs”, skriver myndigheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE