Brutala filmen från Syrien sprids: Skriker ”grisar” och skjuter

Av: Michael Toll, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett flertal mycket brutala filmsekvenser sprids nu från konfliktområdet i nordöstra Syrien.

Bland annat ses två personer bli skjutna av soldater som påstås komma från den syriska oppositionen.

Soldaterna skriker ”grisar” samtidigt som de skjuter.

En mobilfilm som sprids på nätet, som Aftonbladet visar delar av, påstås visa en syrisk rebellgrupp, uppbackad av Turkiet, som kallblodigt skjuter kurdiska stridande framför kameran.

De arabisktalande soldaterna skriker först ”grisar”, en av de värsta förolämpningarna inom islam. Sedan utropar de ”gud är större” innan de skjuter mot två personer som ligger på marken.

Strax innan en av soldaterna avfyrar de sista skotten mot en livlös kropp vid vägkanten säger han även ”filma mig, filma mig”.

”Inga turkiska soldater”

Süleyman Süha Zülfikar, rådgivare på Turkiets ambassad i Stockholm säger till Aftonbladet att soldaterna på filmen tillhör Syrian National Army, tidigare Free Syrian Army, som Turkiet stödjer.

– De är med den turkiska armén, men när det här hände fanns det ingen turkisk militär där. Det var bara den syriska fraktionen.

Är det inte ert ansvar?

– Självklart. Men när det hände fanns det inga turkiska soldater där, vi kunde inte göra något. Men vi är inte nöjda med det här, vi kommer göra det som är nödvändigt.

Vad då?

– Det vet jag inte. Det är militären som avgör det.

Väpnat bakhåll

En annan mobilfilm från krigsområdet visar vad som påstås vara en kvinnokropp på marken. Kroppen är omringad av män som misstänks vara syriska legosoldater.

Enligt uppgifter från bland annat CNN ska det röra sig om politikern Havrin Khalaf från det pro-kurdiska partiet Future Syria som ligger på marken.

Hon ska i helgen ha färdats i en bil med sin chaufför när hon i ett väpnat bakhåll attackerades.

I ytterligare en filmsekvens syns återigen en kvinnokropp på maken. Enligt flera medieuppgifter rör det sig om Khalaf även här. En man står över henne och filmar samtidigt som han säger ”det här är kvarlevorna av en gris”.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE