Putin om Thunberg: Manipulerad tonåring

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Rysslands president Vladimir Putin kritiserar den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

I ett anförande på en energikonferens beskriver den ryska presidenten Greta Thunberg som en ”illa informerad tonåring”. Han säger också att hon har manipulerats att ställa orealistiska krav i det tal hon höll i FN förra månaden.

– Gå och förklara för utvecklingsländer varför de ska fortsätta leva i fattigdom och inte bli som Sverige, säger den ryske presidenten.

Putin beskriver Thunberg som en person som utnyttjas av andras egenintressen, men tillägger att barn och ungdomar som lyfter miljöfrågor bör uppmuntras.

– Jag är säker på att Greta är vänlig och att hon är väldigt uppriktig. Men vuxna måste göra allt i sin makt för att inte försätta tonåringar och barn i extrema situationer, säger Putin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, har efter tidigare liknande påståenden svarat att dotterns engagemang för klimatet är helt på hennes eget initiativ och att arbetet sker ideellt.

Greta Thunberg blev först känd när hon i augusti 2018 började sitta utanför riksdagen i Stockholm en dag i veckan med ett plakat med budskapet "Skolstrejk för klimatet".

Initiativet fick stor uppmärksamhet – och runt om i världen demonstrerar varje fredag hundratusentals ungdomar, och vuxna, för klimatet under banderollen ”Fridays for future”.

1 av 2 | Foto: Pavel Golovkin
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

PODD Så stor är Greta Thunberg i världen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Nivette Dawod om Greta Thunbergs tal i FN.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE