Död rättighetskämpe hedras av USA

TT

Uppdaterad 2020-07-27 | Publicerad 2020-07-18

John Lewis i en bild från i början av mars.

Den amerikanske demokraten, rättighetskämpen och kongressledamoten John Lewis är död.

President Donald Trump uttrycker sin sorg efter dödsbeskedet.

John Lewis avled under fredagen vid 80 års ålder. Han hade stor betydelse för den amerikanska medborgarrättsrörelsens framväxt på 1960-talet.

Hans död var toppnyhet hos nästan samtliga amerikanska mediebolag. Demokraterna hyllade en av sina största. President Trump, republikan, sade att han blev "ledsen" när han mottog beskedet om Lewis bortgång.

Lewis liv och levnadsöde är talande för USA och landets utveckling.

– John Lewis var en legendar inom medborgarrättskampen. Han var med från början och var nära medarbetare till Martin Luther King. Mot slutet av sitt liv blev han en sorts levande samvete för USA när det gäller frågan om rasdiskriminering och minoriteters rättigheter. Och han hade en remarkabel livscykel, där han började som aktivist för att sedan bli en ikon – inte bara för USA, utan för hela världen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Moralisk resning

John Lewis valde under 1960-talets protester en reformistisk väg, och enligt Blanck har han varit en stor inspirationskälla för dagens proteströrelse.

– Lewis blev en oerhört viktig person som hade en moralisk resning. Han var mycket beundrad och Black lives matter såg honom som en förebild. Och Lewis gick ju på icke-våldslinjen tillsammans med Martin Luther King, och inte på den linje av radikalisering av medborgarrättsrörelsen som sedan kom i slutet av 60-talet. Han valde inte den revolutionära vägen.

Positiv till BLM

John Lewis gjorde sitt sista offentliga framträdande i juni i Washington under de protester som utbröt efter George Floyds död, då han tillsammans med Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser gick till det torg framför Vita huset som uppkallats efter Black lives matter-rörelsen.

Dag Blanck säger att John Lewis också såg den senaste tidens protester i USA som en fortsättning på det arbete han själv hade uträttat under sitt liv – trots att det finns skillnader mellan 1960-talets medborgarrättsrörelse och dagens Black lives matter.

– Han såg att medvetenheten om problemen ökade och menade att vårens händelser var en viktig vändpunkt i den amerikanska historien. Och jag tror att han var väldigt positiv till den nya rörelsen och tyckte att den utgjorde något mycket positivt.

ANNONS