Coronapandemin en miljonsuccé för Uppsalaföretaget

Publicerad 2020-08-12

Tobias Hammar, vd AQ M-Tech, är stolt när han ser tillbaka på företagets utveckling.

Coronapandemin har vänt upp och ner på branscher och slagit flera etablerade företag i spillror.

Men i några undanskymda lokaler i Boländerna är läget raka motsatsen.

Samtidigt som krisen inneburit en ekonomisk vinst har Uppsalaföretaget också fått en avgörande roll i jakten på ett vaccin.

Skalet till en av många instrument som ska användas i jakten på ett vaccin mot covid-19.

På Bolandsgatan, i de enorma lokalerna som inrymmer bland andra Gokartcentret i Uppsala, flyttade man in i juli 2015 efter övertagandet av Anton Johanssons Rostfria Verkstads AB.

Förvärvet av det gamla anrika Uppsalaföretaget, som startades redan 1911, skulle också bli starten på framgångssagan AQ M-Tech.

Några lyfte nog på ögonbrynet när affären blev klar. 5,8 miljoner fick man betala för bolaget med 30 anställda som då omsatte 30 miljoner per år, men som samtidigt gick back över 300 000 kronor varje månad.

Men Tobias Hammar, som då var vd för AQ Elteknik som bildats efter övertagande av ett annat Uppsalaföretag – nämligen KP Elteknik, hade redan visionen klar.

– Jag sa att vi skulle öka omsättningen till 100 miljoner, men de tittade bara konstigt på mig och undrade nog om jag var lite knäpp, säger Tobias Hammar som ursprungligen kommer från Värmland.

Tobias Hammar tillsammans med elkonstruktören Johnny Carlbäcker som har varit med i företaget sedan starten.

Öppnade champagnen året efter

I samband med att affären blev klar fick Tobias Hammar en fin flaska champagne av mäklaren som dock skulle få vänta.

– Jag tog hem den till min fru Maria och berättade att ”den här ska jag öppna den dagen då företaget går plus”, fortsätter Tobias Hammar.

Redan året efter fick de anledning att korka upp. Idag går företaget inte bara plus, redan 2018 hade man också passerat en omsättning på över 100 miljoner med råge – och utsågs 2019 till superföretag av Veckans affärer.

Lokalerna sätter stopp för en expansion

I dag har AQ M-Tech närmare 75 anställda och räknar med att nå en omsättning på 200 miljoner kronor, siffror som hade kunnat vara större om det inte vore för lokalerna.

– Vi har ställt frågan om vi inte kan få ta över Kronofogdens lokaler som används som garage för beslagtagna fordon. Jag har även ställt frågan till näringslivsdirektören Charlotte Skott på Destination Uppsala om de kan hjälpa oss, men först om två år skulle vi kunna få tillgång till lokalerna.

Vad hade det inneburit om ni fick tillgång till lokalerna nu?
– Då hade vi kunnat anställa 50 personer till nu direkt, verkstadsjobb dessutom, som det inte finns många av i Uppsala annars. Men vi behöver utrymmet nu.

Framgången räknas inte bara i kronor och ören

Även om Tobias Hammar är nöjd med den ekonomiska utvecklingen finns det andra värden som han väger ännu tyngre.

Nytta som han och hans anställda gör för vården, inte minst den pågående coronapandemin, där AQ M-Tech faktiskt har en nyckelroll.

– Här har vi till exempel utrustning som ska användas för utvecklingen av ett vaccin för covid-19, och just dessa två ska skeppas till Indien, berättar Tobias Hammar.

Medicinteknik är själva hjärtat i företaget. Från att tidigare ha producerat enskilda komponenter har AQ M-Tech nu kapaciteten och kompetensen att kunna leverera hela system till exempelvis GE Healthcare, numera Cytiva, som är en av de större kunderna.

– En av de produkter som vi är mest kända för är en sensor som med hjälp av ultraljud kan känna av om det finns luftbubblor som skulle kunna förstöra de filter som används när man producerar biologiska läkemedel, fortsätter Tobias Hammar.

– Det är häftigt att tänka på att det vi producerar här inne faktiskt räddar liv.