Kommunens försök ska ge fler elever tid med kurator

Publicerad 2020-04-21

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden.

För att ge allt fler elever i Uppsala möjligheten att få träffa en kurator, och som ett komplement till den ordinarie elevhälsan, väljer Uppsala kommun nu att genomföra ett pilotprojekt.

Digitala kuratorer ska ge fler elever i Uppsala möjligheten att få prata med en kurator.

– Psykisk ohälsa drabbar många ungdomar och gör det svårare att klara skolan. Elevhälsan har en viktig roll och genom detta pilotprojekt ges befintliga kuratorer större utrymme att arbeta hälsofrämjande och förebyggande, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden, och fortsätter.

– Samtidigt testar vi ett nytt sätt att kunna erbjuda fler elever samtalskontakt med en digital kurator.

Pilotprojektet ett komplement

Pilotprojektet, som kommer att omfatta två högstadieskolor och två gymnasieskolor, är tänkt att komplettera den ordinarie elevhälsan på skolan där det i dag kan vara stora skillnader på tillgången till en kurator.

Vilka skolor som kommer att vara delaktiga i pilotprojektet, som inleds under hösten 2020, är ännu inte bestämt.

– Vi tar ungas psykiska hälsa på allvar och vill att fler elever ska ges möjlighet till stödjande samtal med kurator, tjänsten digital kurator blir ett komplement till den ordinarie elevhälsan på skolan och det kommer att finnas en samverkan, säger Christina Stenhammar, chef kommunal grundskola.

Christina Stenhammar, chef kommunal grundskola på Uppsala kommun.

En anonym chatt

Under våren kommer Uppsala kommun att inleda upphandlingen av den leverantör som ska erbjuda den tekniska plattformen där elever ska kunna chatta anonymt med en utbildad kurator, vilket Uppsala kommun hoppas ska få fler att våga ta kontakt.

– Förhoppningen är att elever som annars kanske inte söker upp kurator på skolan ska ges möjlighet att möta kurator på annat sätt, säger Christina Stenhammar.

Eleven kommer att kunna vara anonym till dess att kuratorn upplever oro över användarens situation. Elevhälsans personal kommer samtidig att få löpande tillgång till statistik kring vilka problem och samtalsämnen som är vanligast.