Så firades lucia i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Elever från Malmö Latinskola står för årets luciafölje i Malmö. Lucia själv heter Yrsa Segrén och är till vardags kriminolog.
Foto: MALMÖ STAD
Elever från Malmö Latinskola står för årets luciafölje i Malmö. Lucia själv heter Yrsa Segrén och är till vardags kriminolog.

Kvällskonsert, traditionell kortege och en överraskning för tågresenärerna.

Det var några av punkterna när Malmö firade lucia 2019.

– Vi ser det som ett viktigt uppdrag, säger Viveca Byhr Lindén, projektledare.

Den 30 november startade julfirandet i Malmö. Då gjorde även årets luciatåg, med lucian Yrsa Segrén i spetsen, sitt första framträdande.

Knappt två veckor senare väntar ett flertal uppträdanden.

lucia den 13 december startade luciatåget med uppträdanden på tåget. Morgonresenärer hade då ha möjlighet att se luciatåget på Triangeln och Malmö Centralstation - samt det pågatåg de reser på mellan stationerna.

firandet fortsatte sedan med morgonsång i receptionen i stadshuset, varpå icke-offentliga uppträdanden tar plats.

Tradition sedan 40-talet

Vid 17:30 avgick den årliga luciakortegen från piazzan utanför Malmö Opera. Med lucian i häst och vagn, ett fackeltåg och musikanter som spelar.

– Det blir lite extra roligt i år - i och med att det inte är så många luciafiranden längre och vi håller kvar vid den här fina, traditionella, stora luciakortegen, sa Stephanie Karlsson, kommunikatör på fastighets- och gatukontoret i Malmö stad, inför firandet.

Klockan 18 nådde kortegen Stortorget och ett tal av kommunstyrelsens ordförande Carina Nilsson (S) samt en luciakonsert på 45–50 minuter väntade.

– Just kortegen har vi gjort ända sedan början av 1940-talet. Det är en tradition som vi bevarar, säger Viveca Byhr Lindén, projektledare.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Ett viktigt uppdrag”

Någon luciafika ska besökare dock inte räkna med.

– Inte som Malmö stad anordnar i alla fall. Det görs säkert på boenden och sånt men i Malmö stads firande kommer det inte vara någonting mer än sången, säger Byhr Lindén.

Medan flera skånska kommuner valt att lägga ner sitt luciafirande anser Malmö att det är viktigt att bevara traditionen.

– Det finns inga planer för det i Malmö. Vi ser det som ett viktigt uppdrag och det kanske handlar om att vi gör det i flera veckor och inte bara den 13:e. Men det viktigaste vi gör att är vi är ute och sjunger på äldreboenden och vårdinrättningar.

Luciakortege på motorcykel

– Det skapar otroligt mycket känsla och glädje för dem vi gör det hos. De som inte har möjlighet att själva komma ut och titta på någonting kommer vi till istället.

Luciatåget kommer fortsätta att sprida julstämning fram till och med tisdag 17 december, där det sista offentliga framträdandet är i Folkets Park på söndag.

Årets traditionella luciakortege på motorcykel skedde redan igår kväll, innan Skånes motorcyklister arrangerade årets luciafest vid SKMC:s klubbfest på Södertorpsvägen.

Foto: MalmöBild / TT" / TT NYHETSBYRÅN
Skånes motorcylister samlas traditionellt varje år på Stortorget i Malmö för att fira lucia och tävla om finaste fordon. Mc-lucian Birgitta Riddarsporre på en Kawasaki 750. Till vänster mc-tomten Gert-Inge Lunddahl med en Honda 750. Arkivbild från 2011.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN