Wuhanvirus kan ge chocklunga och organkollaps

Johan Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30

Det nya dödliga viruset som sprids från Wuhan i Kina kan resultera i både chocklunga, organsvikt och septisk chock – det vill säga mycket allvarliga tillstånd med hög dödlighet, visar forskning. 170 personer har hittills mist livet.

Antalet som smittats av coronaviruset är nu knappt 8 000 personer. En ny rapport visar att vissa patienter förhållandevis snabbt utvecklar mycket allvarliga tillstånd med hög dödlighet, såsom chocklunga, multipel organsvikt och septisk chock.

Acute respiratory distress syndrome, ARDS eller chocklunga, är en diffus grupp skador på lungorna som är livshotande och till vilka det inte alltid finns någon förklaring. Multipel organsvikt är när flera av kroppens organ slutar fungera, medan septisk chock är när kroppens immunförsvar, ofta till följd av blodförgiftning, sepsis, löper amok. Alla tre är livshotande tillstånd med hög dödlighet.

Sjuka trots behandling

I den aktuella Lancetstudien har forskarna granskat 99 patienter som alla lades in på sjukhus på grund av det nya viruset mellan den 1 och 20 januari. De flesta patienter var runt medelåldern (55,5 år) och 67 av dem var män. Runt hälften hade exponerats för mat från fisk- och skaldjursmarknaden i Huanan. Alla patienter hade lunginflammation, flertalet med en infektion i båda lungorna. En majoritet hade också feber samt hosta.

De flesta patienter behandlades med antivirala läkemedel, antibiotika och/eller syrgas. Trots det utvecklade 17 patienter ARDS, varav elva dog till följd av multipel organsvikt.

Mer än hälften av patienterna är fortfarande inlagda på sjukhus, medan en tredjedel har blivit utskrivna.

Forskarna understryker att trots att detta är den största patientstudien hittills, behövs mycket mer forskning för att bättre förstå det nya viruset.

Genetiskt olika

I en annan rapport, som även den presenteras i The Lancet, har forskarna jämfört Wuhanviruset med det sarsvirus som spreds från Kina 2003. Båda tillhör gruppen coronavirus, men forskarnas slutsats är att Wuhanviruset genetiskt sett är så pass olikt sarsviruset att det bör anses vara ett helt nytt virus.

Det nya viruset påminner om två sarsliknande virus som kan härledas till fladdermöss, varför forskarna tror att även Wuhanviruset ursprungligen kommer från detta djur, även om det antagligen haft en "mellanvärd" i ett annat djur som förmodligen sålts på den djurmarknad i Huanan som tycks vara smittans källa.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen