Så är coronaläget i de nordiska länderna

Uppdaterad 2020-09-10 | Publicerad 2020-09-09

Länder har haft olika strategier för att hantera coronaviruset och smittspridningen.

I Norden har Sverige hittills haft en betydligt större smitta än övriga länder. Men nu ökar antalet virusfall, framförallt genom lokala utbrott, i en del av våra grannländer.

Så här är coronaläget just nu i Norden – land för land.

Sverige

Smitta: Hittills har Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten, FHM, registrerat 85 880 bekräftade sjukdomsfall med covid-19. Dödsfall relaterade till sjukdomen är 5 842 och av dem har de flesta (5 202 personer) varit mellan 70 och över 90 år gamla.

I Sverige kunde man se en relativt snabb smittspridning under våren. Den svenska strategin för hur myndigheterna valt att hantera coronakrisen har fått kritik, bland annat för att det tog så lång tid innan man fick igång en effektiv provtagning och den stora smittspridningen på äldreboenden.

Råd och restriktioner: FHM har sedan coronaviruset kom till Sverige arbetat för att minska smittspridningen, genom olike råd och restriktioner. De generella råden har nog inte undgått någon, de har upprepats av inte minst Anders Tegnell under hela pandemin: stanna hemma om du är det minsta sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd till andra och arbeta hemifrån om du kan.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 innebär att var och en har ett personligt ansvar. Enligt FHM gäller det till exempel att man bör undvika att delta i större sociala tillställningar som fester, bröllop och begravningar.

Även en del restriktioner har utfärdats. En del från Folkhälsomyndigheten och andra med beslut från regeringen.

Regeringen beslutade bland annat den 29 mars om ett förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Och den 1 juli infördes en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Andra restriktioner har gällt idrotts- och träningsaktiviteter. Men sedan den 14 juli är idrottstävlingar, matcher och cuper återigen tillåtna – men utan publik.

Utrikesdepartementet, UD, beslutade den 14 mars i år att avråda från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan har sedan dess hävts till flera länder, men även förlängts till andra. Vilka länder som UD i dag avråder resor till går att hitta på regeringskansliets hemsida.

Norge

Smitta: Norge har, enligt Folkehelseinstituttet, FHI, hittills haft 11 624 bekräftade covid-19 fall och 264 coronarelaterade dödsfall. Precis som i Sverige är det flest dödsfall (227) hos personer i åldrarna från 70 till över 90 år. Norge har däremot, till skillnad från Sverige, kunnat förhindra en större smittspridning på landets äldreboenden.

Norges strategi har varit att testa och smittspåra. Man har också haft krav på karantän eller isolering för personer som påvisat smitta.

Råd och restriktioner: Norge införde tidigt under pandemin skede en rad olika restriktioner för att undvika en större smittspridning. Bland annat stängdes förskolor, skolor samt restauranger som inte kunde garantera att gästerna kunde hålla minst en meters avstånd. En del av dessa har landet redan börjat släppa på.

Något som är ständigt aktuellt är Norges reserestriktioner. Länge fanns ett inreseförbud. Men den 15 juli beslutade norska regeringen om undantag från karantänskravet vid inresor från regioner och länder i EU/ESS och Schengenområdet, som har ”tillräckligt låg smittspridning”.

På en karta markeras länder som vid inresa till Norge kräver tio dagars karantän med rött. Övriga länder/regioner markeras gult. Om ett område blir röd- eller gulmarkerat på listan beslutar regeringen. Detta görs utifrån rekommendationer från FHI. Kartan uppdateras minst var fjortonde dag.

FHI:s reserekommendationer baseras på länders smittal och annan relevant information. Ett av kraven är även att länder eller regioner haft färre än 20 bekräftade smittade fall per 100 000 invånare de två senaste veckorna. Genomsnittet av positiva testresultat ska även vara mindre än 5 procent under samma period.

Landets utrikesdepartement avråder fortfarande från icke nödvändliga resor till alla länder.

Norge är, som många andra, ett land som tagit ställning till frågan om användning av munskydd. Än så länge är det inget krav, men i augusti infördes rekommendationer om att använda munskydd för de som reser med kollektivtrafiken i Oslo.

När det kommer till folksamlingar tillåts 20 personer vid privata tillställningar och vid offentliga evenemang får 200 personer delta.

Danmark

Smitta: Enligt Statens serum institut, SSI, har Danmark hittills registrerat 18 607 fall bekräftade med covid-19. De bekräftade dödsfallen är just nu 628 stycken.

Smittan har den senaste tiden ökat i Köpenhamnområdet och i Odense. Det har också lett till nya restriktioner i dessa områden.

Råd och restriktioner: I Danmark är gränsen för antal personer som får delta på både privata och offentliga arrangemang 100. I Köpenhamnområdet och Odense (totalt 18 kommuner), tillåts som mest 50 personer vid sammankomster. Detta är en av åtgärderna som införts sedan smittotalen ökat i dessa områden. Ett undantag är begravningar som anordnas utomhus, får får man vara max 200 personer.

Serveringsställen får i regel hålla öppet för gäster från klockan 05.00 till midnatt. Kravet är att varje gäst har minst fyra kvadratmeters golvyta. Nattklubbar och liknande är fortfarande stängda.

I Damark är det också krav på munskydd för den som reser med kollektivtrafik, färjor eller taxi. Detta gäller också när man är på exempelvis buss- och tågstationer eller färjeterminaler. Kravet på munskydd gäller inte för barn under tolv år.

Finland

Smitta: Hittills har Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, registrerat 8 337 bekräftade sjukdomsfall med covid-19. Dödsfall relaterade till sjukdomen är 336.

Smittspridningen har över lag varit ganska låg, men på senare tid har man haft en lokala utbrott på olika håll i landet. Man har till exempel kunnat se flera bekräftade fall med koppling till studentfester. Vid en del evenemang har det hänt att flera hundra personer samlats.

Råd och restriktioner: Finland har tagit ut en så kallad ”trafikljusmodell” som används för att informera vad som gäller i samband med utlandsresor och behovet av frivillig karantän vid inresa i landet.

I trafikljusmodellen markeras länder grönt om det inte har en betydligt högre smittorisk än Finland. Om risken för smitta är högre markeras landet orange. Till de orangea bör man undvika resor utan särskild anledning. Hälsovårdsmyndigheten kan komma att kontrollera resenärernas hälsotillstånd vid inresa till Finland, och man rekommenderas också frivillig karantän.

Frivillig karantän rekommenderas även för de som reser till Finland från ett rödmarkerat område. I dessa områden anses risken för smitta vara betydligt högre än i Finland, eller att tillgänglig information inte bedömts som tillförlitlig. Resor bör undvikas till rödmarkerade länder, då man bedömer det som osannolikt att pandemin avtar inom den närmsta framtiden.

Sverige är i just nu gulmarkerat. Vad som gäller vid in- och utresor till Finland går att följa på gränsbevakningsväsendets hemsida.

I övrigt rekommenderar Finland att den som reser i kollektivtrafiken använder munskydd. Munskydd rekommenderas också för personer som kommit till Finland från ett riskområde och av någon anledning måste röra sig utanför hemmet när man ä i karantän.

Man råder även personer som ska testa sig för viruset att bära munskydd på väg till provtagning, samt innan man fått sitt testresultat.

Island

Smitta: Island har, enligt myndigheterna för hälsa och civilskydd och nödhantering, hittills haft 2 143 bekräftade covid-19 fall och tio coronarelaterade dödsfall. Smittspridningen på Island har varit låg under hela coronapandemin.

Råd och restriktioner: På Island, precis som i de allra flesta länder, råder man personer att hålla socialt avstånd. Man ska förhålla sig till tvåmetersregeln i den utsträckning som det går.

Det är krav på att två meters avstånd hålls vid sammankomster, på arbetsplatser och på restauranger. För att museer, nattklubbar och andra offentliga verksamheter ska få ha öppet krävs också att besökare ska kunna hålla två meter avstånd. Det är inte tillåtet för restauranger och nattklubbar med alkoholförsäljning att ha verksamhet efter klockan 23.00.

Det finns också en begränsning på hur många personer som får samlas. Då gäller som flest 100 personer, med undantag för barn födda 2005 eller senare.

På de offentliga platser där tvåmetersregeln inte går att efterfölja, bör munskydd användas. Exempelvis i kollektivtrafiken, på inrikesflyg, passagerarfärjor samt på frisör- och massagesalonger.

På gym- och badanläggningar krävs också social distansering, och max hälften av det vanliga antalet gäster tillåts.