Pubar ska stänga genast i Storbritannien

TT-Reuters-AFP

Uppdaterad 2020-06-23 | Publicerad 2020-03-20

Storbritanniens regering ingriper mitt under fredagsfirandet: Alla pubar, restauranger och andra folktäta verksamheter måste stänga omgående.

Premiärminister Boris Johnson uppmanar befolkningen att inte gå ut.

– Vi säger åt kaféer, barer och restauranger att stänga i kväll, så fort de rimligen kan, och att inte öppna i morgon, säger Johnson vid en pressträff på Downing Street, där han uppmanar människor som frestas att gå ut på fredagskvällen att "snälla" inte göra det.

– Jag inser att det vi gör är extraordinärt: Vi fråntar det fria brittiska folket dess uråldriga, omistliga rätt att gå till puben och jag kan förstå vad folk känner inför det, säger han.

Det nya påbudet gäller också nattklubbar, teatrar, biografer, gym och andra verksamheter som samlar många människor. Livsmedelsbutiker omfattas inte och hämtmat kommer fortfarande att tillåtas.

"Saknar motstycke"

167 människor har avlidit i Storbritannien efter att ha smittats med coronaviruset. Ytterligare 39 dödsfall tillkännages på fredagen.

Regeringen meddelar en rad ekonomiska åtgärder. Bland annat ska staten till stor del täcka upp för arbetsinkomster som uteblir som en konsekvens av coronasmittan. Det är första gången det sker i Storbritannien, enligt finansminister Rishi Sunak.

– Det ekonomiska ingripande som jag tillkännager i dag saknar motstycke i den brittiska statens historia, säger han.

Företag kan ansöka om att få bidrag för att kunna betala upp till 80 procent av sina anställdas löner, meddelar Sunak.

Finansministern har tidigare aviserat bland annat 330 miljarder pund i lånegarantier till företag, men förtroendet för världens femte största nationella ekonomi vacklar ändå.

– Sanningen är den att vi redan ser jobb gå förlorade och det kan bli ännu fler. Jag kan inte lova er att ingen kommer stå inför svårigheter de kommande veckorna, säger Rishi Sunak.

Gles trafik

Tidigare på fredagen meddelades att Heathrow, en av världens största flygplatser, drar ned kraftigt på verksamheten och att järnvägstrafiken i landet halveras.

Liksom i många andra länder sjunker aktiviteten på många fronter i Storbritannien. Transportdepartementet meddelar därför att tågtrafiken nu successivt skruvas ner till ungefär hälften. Bara grundläggande trafik ska upprätthållas, både för gods och för jobbpendlare.

I huvudstaden London har tunnelbanetrafiken dragits ned med 70 procent och bussarna med 40 procent.