Skolverket

Skolverket slutar med kött

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Skolverket hänger på den vegetariska trenden. Sedan några månader tillbaka erbjuder myndigheten enbart vegetariska luncher som alternativ vid interna möten och konferenser, rapporterar SVT Nyheter.

Fler och fler svenskar äter vegetariskt oftare och det inkluderar även Skolverket – som valt bort kött vid deras interna möten och sammanträden.

Enligt stabschef Katarina Tiväng är beslutet taget utifrån ett miljöperspektiv.

– Genom att bland annat välja vegetarisk mat påverkar vi myndighetens negativa miljöpåverkan genom mindre utsläpp av växthusgaser, säger Tiväng till SVT Nyheter.

Vill vara en modern myndighet

Motiveringen till beslutet är att myndigheten vill vara modern. Ett ytterligare syfte är långsiktig hållbarhet – där Tiväng menar att den vegetariska kosten är ett viktigt steg.

– Vi har vidtagit flera miljöåtgärder, bland annat minskade resor – istället har vi fler videokonferenser. Just inom resor och möten har vi ju möjlighet att påverka på ett ganska konkret sätt. Vi kommer utvärdera policyn på årsbasis, säger Tiväng till kanalen.

Men beslutet kritiseras av Moderaterna, som menar att det blir en snedvridning av den svenska marknaden när myndigheter väljer att ta ställning för en viss kosthållning.

– Redan i dag lider svensk livsmedelsproduktioner under svåra förhållanden, både från internationell konkurrens och efter fjolårets svåra torka, säger riksdagsmannen John Widegren (M), partiets lantbrukspolitiska talesperson till SVT Nyheter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Här serveras bara vegetarisk skolmat

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolverket

Vegetarisk mat

Skola & utbildning