Svensk kommitté protesterar om dödade civila

TT

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-06-27

Provinsen Paktika ligger i östra Afghanistan.

En anställd och en elev vid en av Svenska Afghanistankommitténs (SAK) skolor i östra Afghanistan har dödats i två olika flygangrepp.

Nu lämnar kommittén in en officiell protest till den afghanska regeringen.

– Vi gör en formell protestskrivelse till regeringen för att markera vårt missnöje när civila drabbas eller våra anläggningar utsätts för attacker. Vi kan inte acceptera att civilbefolkningen dödas och skadas i krigföringen, säger SAK:s landchef Sonny Månsson till TT.

Han säger att en flicka som gick i en skola som drivs av SAK dödades i ett flygangrepp den 3 juni tillsammans med hela sin familj i provinsen Paktika i östra Afghanistan. Familjen färdades i en taxi mellan två byar när angreppet genomfördes, enligt uppgifter som lämnats till Månsson av SAK:s lokalkontor i provinsen.

Lärare dödad

Dagen efter dödades en lärare som var anställd vid samma skola när han promenerade längs en väg i samma område. Skolan som läraren var anställd vid motsvarar låg- och mellanstadiet i Sverige, enligt Månsson.

Under torsdagen ska SAK, som är en ideell biståndsorganisation, protestera mot händelserna. Det görs genom en skrivelse till ekonomidepartementet, som sköter kontakterna med utländska hjälporganisationer, i huvudstaden Kabul.

"Större bredd"

Men kopior kommer också att skickas till bland annat försvars- och inrikesdepartementen liksom till det nationella säkerhetsrådet.

– Då vet vi att protesten kommer att komma ut på större bredd, säger Månsson.

Han hänvisar till obekräftade uppgifter om att flygattackerna genomfördes med hjälp av drönare. Om det är så var det sannolikt inte afghanska flygvapnet som genomförde attackerna, säger Månsson.

SAK vill med protesten peka på att dödandet av oskyldiga civila bryter mot internationell rätt, att bättre skydd för civila behövs vid striderna och att en officiell utredning bör genomföras som kommittén får ta del av.

– Men vi kommer ju aldrig att få svar på vår skrivelse eller någon bekräftelse där man tar på sig något ansvar. Det gör man inte till oss, det vet jag, säger Månsson.