Regnskurar och åska härjar mitt i midsommartrafiken

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Kraftiga regn- och åskskurar har dragit in över landet mitt i midsommartrafiken.

Ovädret innebär risk för bränder och översvämningar – och hagel.

– Det föll hagel stora som femkronor, säger Linnea Edholm, 33, i Norrköping.

SMHI har utfärdat en så kallad risk för stora regnmängder i flera län: Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala, Stockholm, Östergötland och Kalmar.

”Skyfallsliknande regn, över 35 mm på tre timmar, i samband med kraftig åska och tillfälligt mycket hårda vindbyar”, skriver väderinstitutet.

Laddar Live Upplevelse

Risken gäller under torsdagseftermiddagen och innebär ”stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag”.

– Det är hög risk att det snabbt växer upp skurar med kraftigt regn och åska. Vid lunch har vi fått de här skurarna i nordöstra delen av Götaland, Kalmar län, Östergötland, Dalarna och lite i Värmland, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

”Aj, aj, aj”

Linnea Edholm i Norrköping hamnade i en hagelskur när hon var och handlade.

– Först regnade det lite och sedan när jag gick hem med barnvagn hörde jag två kvinnor skrika längre fram på cykelbanan. Helt hysteriskt: ”Aj, aj, aj”. På mig regnade det bara, säger hon.

När hon kom närmare såg hon att det haglade.

– Jag började också skrika – av smärta. De var så stora och kom från ingenstans.

Enligt henne var hagelbitarna ”som femkronor”.

Väldigt lokala skurar

Ovädret kommer att dra norrut över östra Svealand under torsdagseftermiddagen.

– Men det är väldigt svårt att pricka exakt var de här regnskurarna hamnar. Skurarna är väldigt lokala, säger Ian Engblom.

Risken för kraftiga skurar minskar under torsdagskvällen.

Samtidigt som det kan regna är det varmt med temperaturer upp mot 30 grader. Det innebär en brandrisk i skog och mark.

– Det är varmt och torrt sedan tidigare. Det kan också komma åsknedslag vilket kan starta bränder om inte marken hunnit bli våt, säger Ian Engblom.

1 av 2 | Foto: LÄSARBILD
Skyfall över sommarhockeyskolan i Furudal. Helt plötsligt börjar det åska och det kom en väldans skur som gjorde att det blev stopp i vattenbrunnarna och hela parkeringen blev ett bad, säger vittne.

Trafikverket: ”Håll avstånd”

Den som är ute i midsommartrafiken får vara vaksam på blöta vägar.

– Om mycket regn faller på kort tid och inte hinner rinna undan kan det bli översvämningar. Det är väldigt beroende på lokala förutsättningar, hur avrinningen är, säger Ian Engblom.

Trafikverket manar till lugn i trafiken.

– Det är jättemycket trafik vid midsommar, blir det dessutom dåligt väder på det får man verkligen ta det lugnt när man är ute och kör. Håll avstånd och hastighet, och bli inte stressad, säger presskommunikatör Sara Lindström.

Lägre temperaturer

På midsommarafton blir temperaturerna lägre, förklarar Ian Engblom.

– Särskilt i söder blir det tydligt lägre temperaturer. Då får man räkna med som mest 23–24 grader. Varmast blir det i de östra delarna av Götaland och Svealand.

Publicerad:

LÄS VIDARE