Sverige mot strömmen i budgetkamp

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-06-17

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till ett tidigare EU-toppmöte i Bryssel. Midsommaraftonens möte hålls dock endast som webbmöte, på grund av coronapandemin. Arkivbild.

Det är inte bara i hanteringen av själva coronapandemin som Sverige går mot strömmen i EU.

Även ekonomiskt tillhör Sverige utstickarna, genom att mana till försiktighet i EU:s stora stödpaket och kommande långtidsbudget.

Tyskland och Frankrike stöttar gemensamt planerna på 500 miljarder euro i bidrag till EU:s värst drabbade i coronapandemin. Italien och Spanien trycker på för offensiva satsningar.

"EU behöver ett exceptionellt svar på en kris av aldrig tidigare skådat slag", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i sin inbjudan till midsommaraftonens webb-toppmöte om det ekonomiska svaret på coronakrisen.

Sverige är emellertid skeptiskt.

"Det finns inget som heter nya eller färska pengar. Pengar som läggs måste också tjänas in och betalas tillbaka – av skattebetalarna", skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett debattinlägg i tidningen Financial Times.

Kompromiss?

I inlägget, som också stöds av Nederländerna, Danmark och Österrike, betonar Löfven vikten av att få i gång hela Europas ekonomi igen, men också att lån är att föredra före bidrag.

"Pengarna behöver användas försiktigt och bara där vi vet att det verkligen gör en skillnad" skriver Löfven, som ändå är övertygad om att det går att nå en kompromiss som "gör EU grönare, starkare och mer motståndskraftigt".

Även Moderaterna stödjer regeringens linje.

– Fullkomligt oacceptabelt, säger EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) om EU-kommissionens liggande förslag.

– Att i det här läget gemensamt låna upp pengar och skicka notan till framtida generationer – det är inte rimligt, säger Tobé i en pressbriefing via webben som anordnats av EU-parlamentets Sverige-kontor.

Beslut i juli?

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar också om generationer – men ur ett motsatt perspektiv. Hon anser att coronaplanen och den nya långtidsbudgeten är till för att hjälpa nästa generation.

– Vad som är viktigt för oss är att vi skyndar på en modernisering som vi länge velat göra, säger von der Leyen i EU-parlamentet.

På grund av coronakrisen hålls midsommarens toppmöte helt via webben. Några färdiga beslut om budget och coronastöd väntas dock inte förrän ledarna kan mötas "på riktigt", tidigast i juli.