Skjutningar ökar oro för vapenvåld i Thailand

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Människor samlas för att hedra offren för masskjutningen i Nakhon Ratchasima. Oron för vapenvåld har ökat i Thailand efter flera dramatiska dåd på kort tid. Arkivbild.
Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Människor samlas för att hedra offren för masskjutningen i Nakhon Ratchasima. Oron för vapenvåld har ökat i Thailand efter flera dramatiska dåd på kort tid. Arkivbild.

Thailand har på kort tid skakats av flera dramatiska skottdåd. Nu växer oron för vapenvåld i landet.

Den 9 januari sköts tre personer, däribland en tvåårig pojke, till döds av en grundskolelärare som försökte råna en guldsmedsbutik i Lopburi i centrala Thailand.

Den 8 februari sköt en soldat ihjäl närmare 30 människor i bland annat en galleria i staden Nakhon Ratchasima, i en av de värsta masskjutningar landet skådat.

Väckt debatt

Den 18 februari skedde nästa dödliga skottdåd i ett av huvudstadens köpcentrum när en man sköt ihjäl sin ex-hustru.

I Thailand har dåden väckt en debatt om vapenvåld, och på sociala medier vittnar användare om att de känner sig alltmer otrygga. Instruktioner om hur man sätter sig i säkerhet vid en skottlossning finns bland materialet som delas på nätet.

Landet har överlägset högst civil vapentäthet i Sydostasien – ungefär ett skjutvapen per sju invånare, enligt siffror från den FN-stödda sajten Gunpolicy – vilket inkluderar både lagliga och olagliga vapen.

– Jag vet inte om Thailand har ett vapenproblem, men landet har definitivt en vapenkultur. Vapen dyrkas som symboler för makt och privilegier eftersom de är dyra och svåra att få tag på laglig väg, säger Michael Picard, forskningschef på Gunpolicy.

Sjunkande siffror

De thailändska myndigheterna försöker emellertid gjuta olja på vågorna och pekar på att vapenvåldet sjunker. Under 2016 registrerades 1 034 fall av dödligt våld med skjutvapen, mot 2 234 fall under 2012.

– Antalet vapenbrott har inte ökat. Det finns brott som begås utan vapen, brott som involverar knivar, skjutvapen eller batonger, och de kan alla döda människor. Det är bara att de skjutvapenrelaterade brotten har råkat sammanfalla i tid, säger polistalespersonen Kissana Phathanacharoen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN